"Štrajk upozorenja" poljoprivrednika u Novom Sadu: Delili građanima svoje proizvode, doneli nadgrobni krst

Nezadovoljni poljoprivrednici okupili su se u podne ispred Vlade Vojvodine kako bi podsetili na trenutno stanje u poljoprivredi. Zahtevi su isti – proglašenje suše elementarnom nepogodom, dizel bez akcize na pumpama, regulisanje otkupne cene proizvoda.

Autor:  

Dunja Kovačević

|  

29.09.2024. 15:32

"Štrajk upozorenja" poljoprivrednika u Novom Sadu: Delili građanima svoje proizvode, doneli nadgrobni krst
Foto: Newsmax/Dragan Đekić

Skup je organizovalo više udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine.

Poljoprivrednici su doneli i nadgrobni krst na kojem piše "Poljoprivreda Srbije: godina rođenja – oduvek, godina smrti – 2024" i zakopali ga na travnjak ispred zgrade Pokrajinske vlade.

Današnji skup ne karakterišu kao protest, već kao štrajk upozorenja, u okviru kog žele da izraze nezadovoljstvo trenutnim stanjem u poljoprivredi, ali i da najave redovne proteste, koji podrazumevaju i dolazak traktorima u Beograd, ukoliko ostanu uskraćeni za odgovore Vlade.

Foto: Newsmax/Dragan Đekić

Poljoprivrednici su izložili svoje proizvode i besplatno ih delili građanima, a cilj je bio prikazivanje razlike u otkupnoj i maloprodajnoj ceni.

"Došli smo ovde pre svega kako bismo građani pokazali po kojoj ceni nama otkupljivači uzimaju robu, a pored su naznačene maloprodajne cene u prodavnicama, da se vidi ta razlika. Ovo nije protest, već okupljanje nezadovoljnih poljoprivrednika koji su revoltirani što vlada nije proglasila sušu elementarnom nepogodom. Naši zahtevi su od prošle godine isti. Napominjem da trenutni povrat akcize kasni, rokovi se ne poštuju, poljoprivrednici ne mogu da zasnuju novu proizvodnju", navodi Goran Filipović, predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

Foto: Newsmax/Dragan Đekić

Subotički poljoprivrednici najavili su sutra održavanje protestnog skupa na Žedničkom putu, kako navode, takođe zbog neispunjenih obećanja Vlade Srbije iz prošle godine.

Foto: Newsmax/Dragan Đekić

Na protest su pozvali sve poljoprivrednike, firme i zadruge koje su nezadovoljne trenutnom situacijom.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)