(FOTO/VIDEO) Posle 58 godina ispratili smo poslednji autobus sa stare autobuske stanice, ostala zbirka uspomena

Poslednji autobus sa stare stanice ispraćen je u 50 minuta posle ponoći za Ljubljanu dok je prvi autobus sa nove krenuo u nedelju u 3.50 za Suboticu.

Autor:  

Tijana Kecman

|  

29.09.2024. 08:32

(FOTO/VIDEO) Posle 58 godina ispratili smo poslednji autobus sa stare autobuske stanice, ostala zbirka uspomena
Foto: Newsmax Balkans

U nedelju, 29. septembra, tačno 50 minuta posle ponoći, sa perona broj pet u Ljubljanu je otputovao poslednji autobus sa Beogradske autobuske stanice. Autobus je bio pun, a poslednja karta kupljena je sa šaltera broj 13.

Vozači autobusa koji je krenuo iz Niša od Uprave BAS simbolično su dobili repliku statue „Vidovdanka“ iz Vinče.

Foto: Newsmax Balkans

Odlaskom poslednjeg autobusa, gašenjem  peronskih brojeva i svetla u staničnoj zgradi, posle gotovo šest decenija ključ u bravu trajno je stavljen na vrata stare autobuske stanice u Beogradu.

Zbirka uspomena, mesto brojnih dočeka, ispraćaja, sastanaka i rastanaka

Rađale su se na autobuskoj stanici i neke ljubavi, pamtila je i suze i smeh. Stanica formalno postoji od 1966. godine, a sa njenih perona stizalo se do gradova bivše Jugoslavije ali i do brojnih evropskih država.

Foto: Newsmax Balkans

Sastojala se od dva autobuska terminala i garaže, a svakog dana oko 700 autobusa prevozilo je više od 10.000 putnika.

Stvaranje uspomena iz srca Beograda preselilo se nekoliko kilometara dalje, u Novi Beograd, na mestu  gde se nalazila „Buvlja pijaca“.

Sa nove stanice prvi autobus krenuo za Suboticu 

Rad nove autobuske stanice ozvaničen je takođe u nedelju ujutro putovanjem do Subotice, a prvi autobus sa perona pošao je u 03.50 sati.

Nova autobuska stanica još nije završena, a, prema najavama, okončanje radova planirano je za 2027. godinu. Do tada, putnicima će na raspolaganju biti privremeni objekat sa osnovnim sadržajima površine 1200 metara kvadratnih.

Foto: Newsmax Balkans

Stanični plato ima 53 polazna i 12 dolaznih perona. Osam polaznih namenjeno je za prigradski saobraćaj, 14 za međunarodni, 22 za međugradski, a devet za vanlinijski, turistički saobraćaj.

Postoji i pripremni parking za autobuse sa 80 mesta , kao i parking za putnike sa 186 mesta, a u sklopu staničnog platoa će se nalaziti i taksi stajalište.  Karte će moći da se kupuju na stanici - na šalterima ili automatima ali i onlajn, a žetoni, zajedno sa stanicom na Savskom trgu, odlaze u istoriju.

Foto: Newsmax Balkans

U toku su pripremni radovi za izgradnju glavne stanične zgrade, površine 27.000 kvadrata. Planirano je da poseduje najmoderniju infrastrukturu sa kompletnim glavnim i pratećim sadržajem – kafićima, bankomatom, menjačnicom, poštom, trafikom i ambulantom, mada većina tih sadržaja postoji i u maloj zgradi. 

Do nove glavne autobuske stanice stiže se i tramvajem, autobusom ili BG vozom. U neposrednoj blizini staju tramvaji 7, 9,11 i 13, kao i nekoliko autobuskih linija: 85, 89, 94, 95, 600, E6, a do nove beogradske autobuske stanice može se  doći i autobusima gradskog prevoza 60, 60L, 67, 93 i EKO1.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (1)

Vanka

Ne znam da li će nam biti bolje, ali su mi svakako sve ove promene tužne... Pre 5 godina prelep Trg Republike, od skoro hotel Jugoslavija, sad BAS... Nek' nam je sa srećom.

pre 2 nedelje

0 0 Odgovori