Sastajalo se i rastajalo, smejalo i plakalo: Zauvek ugašena svetla stare autobuske stanice u Beogradu

Svetla stare autobuske stanice zauvek su se ugasila. Uspomene će se stvarati na drugoj lokaciji, na novoj glavnoj autobuskoj stanici nekoliko kilometara dalje, na Novom Beogradu.

Autor:  

Tijana Kecman

|  

29.09.2024. 15:11

Sastajalo se i rastajalo, smejalo i plakalo: Zauvek ugašena svetla stare autobuske stanice u Beogradu
Foto: Newsmax Balkans

Beograđanin Denis Šabotić i njegova majka odlazak poslednjeg autobusa za Ljubljanu doživeli su posebno emotivno. Majka sa suzama u očima, jer svog brucoša, studenta geodezije šalje u nepoznato, a sin sa osmehom, jer sa stare autobuske stanice kreće u novi početak. Denis je, simbolično, postao jedan od poslednjih putnika koji odlaze sa stanice na Savskom trgu.

"Sa ove stanice sam dosta putovao, polazio na razna takmičenja, naučne kampove. Evo baš se sad selim za Ljubljanu, tako da idem faktički na poslednji bus s ove stanice negde dalje. Tako da, kraj i ove stanice, a kraj i mog života u Beogradu", priča Denis.

Poslednji autobus otišao za Niš

Uz poseban osećaj je i vozač, Dušan Drago, izvezao autobus sa perona broj pet.

Iz Niša je skoro pun stigao u Beograd, gde mu se pridružilo još nekoliko putnika.

Dušan i njegov kolega su od uprave BAS-a dobili i poklon repliku figurine "Vidovdanka" koja je pronađena 1930. godine u arheološkom nalazištu u Vinči.

Foto: Newsmax Balkans

"Naučili smo na ovaj deo Beograda i sada će nam nedostajati. Jer, za nas vozače, mnogo će biti teže, pošto smo uvek do centra odšetali odavde peške, a odande nećemo moći. Ali na sve čovek mora da se navikne. Za mene faktički sve stanice ostaju iste, ova mi je još dok je bila železnička bila mnogo draga, jer si imao i da prošetaš, sve je bilo dobro. Sad se sve izmenilo, sve je na novom, a šta možemo, život ide napred", navodi Drago. 

Foto: Newsmax Balkans

Trenutno je u funkciji šalter sala i manji objekat koji će se koristiti dok stanična zgrada ne bude izgrađena, što je planirano za 2027. godinu. U objektu postoji menjačnica, ambulanta, trafika, dečiji kutak i prostor da se nešto pojede i popije kafa.

Karte mogu da se kupe na šalterima, na automatima na stanici ali i putem interneta. Kada bude izgrađena, nova stanična zgrada imaće 27 hiljada kvadrata i sve sadržaje koji su neophodni za putovanje.

Zauvek ugašena svetla stare stanice

Nova stanica ima 65 perona, 53 odlazna i 12 dolaznih. Među odlaznim peronima su oni za prigradski, međugradski, međunarodni i vanlinijski  turistički saobraćaj.

Postoji i parking za putnike sa 186 mesta, a novina je što je u sklopu stanice predviđeno i taksi stajalište za 25 vozila.

Do glavne stanice može da se dođe i gradskim prevozom, tramvajima, autobusima i BG vozom.

Samo tri sata pošto je ispraćen poslednji autobus sa stare, sa nove je krenuo prvi, i to za Suboticu.

Ekipi Newsmax Balkans pripala je čast da svedoči istorijskom trenutku gašenja peronskih i svetala u staničnoj zgradi, koja je zauvek zaključana.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)