Održana tribina o borbi protiv bolesti zavisnosti: Važno je raditi na integraciji pacijenata i praksi

Ministarka Slavica Đukić Dejanović naglasila je važnost ulaganja u zdravstvenu pismenost, koja podrazumeva bogaćenje znanja o tome kako najbolje čuvati svoje zdravlje, ali i kako prepoznati simptome bolesti i kome se u tom slučaju obratiti.

Izvor: Tanjug   |  

10.09.2024. 15:16

Održana tribina o borbi protiv bolesti zavisnosti: Važno je raditi na integraciji pacijenata i praksi
Tanjug Slavica Đukić Dejanović

Đukić Dejanović je to izjavila na okruglom stolu u Skupštini Srbije pod nazivom "Nova lica zavisnosti - da li su nam potrebni novi strateški pristupi“, u organizaciji Festivala zdravlja Beograd, saopšteno je iz parlamenta.

U diskusiji su, neki od članova Odbora za zdravlje i porodicu, predstavnici nevladinog sektora, zdravstveni stručnjaci i drugi profesionalci, raspravljali o iskustvima i rezultatima postignutim na području lečenja tradicionalnih bolesti zavisnosti i rizičnih ponašanja poput zloupotrene narkotika i lekova, alkohola, pušenja, ali i novih oblika zavisnosti koje se danas sve češće javljaju, a to su kockanje, internet, zavsnost od estetskih procedura, ishrane i sl.

Integrativna politika, programi i prakse neophodni

Važno je uspostaviti i razvijati sistem integrativnih politika, programa i praksi koje bi obuhvatile sve vrste, ali i koncipirati pristupe rešavanja određenih zavisnosti

Članica Odbora za zdravlje i porodicu Nada Macura, istakla je da je važno ulagati u zdravlje građana, posebno madih i da zato borba protiv svih oblika zavisnosti mora biti neprestana, sveobuhvatna i organizovana.

Predsednica organizacionog odbora Festival zdravlja Beograd Mirjana Mićović, izrazila je zadovoljstvo zbog konstruktivne diskusije i istakla da će relevantne institucije biti upoznate sa predlozima i sugestijama koje su iz nje proistekle, kao i da će organizacija Festival zdravlja Beograd, nastaviti sa aktivnostima koje promovišu zdrav način života.

"Za 15 godina ostvarili smo izuzetnu saradlju sa najznačajnijim ustanovama u zemlji, zato smo se odazvali pozivu Narodne skupštine za civilno društvo, da svojim primerom potvrdimo da dobronamerna i ujedinjena, opšta i stručna javnost, mogu mnogo da doprinesu opštem razvoju društva“, zaključila je Mićović.

Komentari (0)