Vučević najavio povećanje plata u prosveti, sindikati tvrde da dogovor nije postignut

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je posle sastanka sa predstavnicima sindikata prosvetnih radnika da će od 1. januara plate nastavnog osoblja biti povećane 12 odsto, a nenastavnog za osam odsto. Sindikati, međutim, navode da dogovor nije takav.

Izvor: NewsmaxBalkans   |  

11.09.2024. 14:33

Vučević najavio povećanje plata u prosveti, sindikati tvrde da dogovor nije postignut
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević nastavio je razgovore sa predstavnicima sindikata prosvete o unapređenju materijalnog položaja zaposlenih u ovoj oblasti, uz isticanje da će povećanje plata nastavnog osoblja u odnosu na ostale zaposlene u javnom sektoru biti veće 50 odsto.

Premijer je na sastanku istakao da je Vlada Srbije u fokus stavila poboljšanje materijalnog položaja nastavnog osoblja, kome će od 1. januara plate biti povećane 12 odsto, dok će plate za nenastavno osoblje biti veće osam odsto, kao i ostalim zaposlenima u javnom sektoru, saopštila je Vlada.

Vučević je istakao da će povećanje plata nastavnog osoblja u odnosu na ostale zaposlene u javnom sektoru od 50 odsto, doprineti da početna plata u prosveti iznosi 94 odsto prosečne zarade u Republici Srbiji, navodi se u saopštenju.

Predstavnici reprezentativnih sindikata prosvetnih radnika Srbije, s druge strane, saopštili su da na sastanku sa premijerom nije postignut dogovor u vezi sa ispunjenjem obaveza obuhvaćenih potpisanim Protokolom.

"Ponuda Vlade Srbije podrazumeva povećanje zarada tek od januara, i to nastavnom osoblju 12 odsto, a nenastavnom osam. Navedena dinamika i iznosi povećanja ne prate potpisani Protokol. Sindikati se posebno protive podeli zaposlenih u školama na nastavno i nenastavno osoblje", kaže se u saopštenju.

Komentari (0)