Zamenik ombudsmana o uhapšenim mladićima na KiM: Policija postupala nehumano

Zamenik kosovskog ombudsmana Srđan Sentić ocenio je da je ponašanje policije u Prištini prema uhapšenim srpskim mladićima u Severnoj Mitrovici bilo nehumano, kao i da su na mladićima vidljive povrede kojih nema u lekarskom izveštaju.

Izvor: Tanjug   |  

12.09.2024. 12:19

Zamenik ombudsmana o uhapšenim mladićima na KiM: Policija postupala nehumano
Foto: Kosovo Online

"Postoje ozbiljni elementi koji ukazuju na kršenje ljudskih prava, uključujući nehumano postupanje policijskih organa prema mladićima", rekao je Sentić za KoSSev.

On je obišao mladiće koji su početkom nedelje uhapšeni u Severnoj Mitrovici, a sinoć, nakon saslušanja pred sudom, pušteni su uz meru kućnog pritvora. Sentić je potvdio da je posetio mladiće, ali i da je zabrinut zbog onoga što je video i čuo.

"Situacija je izazvala ozbiljnu zabrinutost. O svim uočenim nepravilnostima odmah smo izvestili nadležne organe, uključujući i Policijski inspektorat.

Postoje ozbiljni elementi koji ukazuju na kršenje ljudskih prava, uključujući nehumano postupanje policijskih organa prema mladićima, našim građanima, koje Ustav i zakoni štite jednako kao i sve druge građane", rekao je Sentić.

Potvrdio je takođe da su mu se mladići požalili na upotrebu sile bez opravdanja, a koja je, kako kaže, "morala biti izbegnuta".

"Na telima nekih pritvorenika vidljive su povrede u predelu glave, koje nisu zabeležene u lekarskim izveštajima, što izaziva dodatnu zabrinutost zbog nedostatka tih činjenica u zvaničnim medicinskim izveštajima", poručio je Sentić.

Kaže i da su mu pritvorenici rekli da nisu pružali fizički otpor, niti da su napali policajce, već da su samo postavljali pitanja o razlozima legitimisanja kada im je policija prišla.

Foto: Tanjug/AP/Matthias Schrader

"Pritvorenici su takođe naveli da su, tokom hapšenja, u policijskoj stanici u Severnoj Mitrovici, kao i prilikom premeštanja u Južnu Mitrovicu i Vučitrn, bili izloženi fizičkom nasilju i verbalnim uvredama. Prema njihovim navodima, fizičko i psihičko zlostavljanje prestalo je tek po njihovom smeštaju u pritvorske jedinice u Južnoj Mitrovici i Vučitrnu", navodi Sentić.

Dodatno, objašnjava Sentić, dokumentacija koju su dobili na uvid i potpisivanje bila je isključivo na albanskom jeziku, uključujući lekarske izveštaje.

"To ne samo da je dodatno otežalo njihovu situaciju, već predstavlja nastavak kršenja njihovih ljudskih prava i Ustavnih i zakonskih obaveza", zaključio je Sentić. Četvorica mladića srpske nacionalnosti uhapšeni su u noći između ponedeljka i utorka, zbog, prema navodima policije, vređanja i napada na dvoje policajaca, na mitrovačkom šetalištu.

Komentari (0)