(VIDEO) Jurić za Newsmax Balkans: Do kraja godine aplikacija za pomoć u potrazi za nestalima

Srbija bi do kraja godine trebalo da dobije aplikaciju za pomoć u potrazi za nestalim licima, izjavio je za Newsmax Balkans Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

Autor:  

Tijana Kecman

|  

17.09.2024. 08:23

(VIDEO) Jurić za Newsmax Balkans: Do kraja godine aplikacija za pomoć u potrazi za nestalima
Foto: Envato

Aplikacija neće služiti samo za objavu informacija o nestaloj osobi, već će i građani moći da se prijave kao volonteri koji će pomagati  u potrazi.

"U slučaju da, recimo, u regionu Subotice nestane neka osoba, prijavi se nestanak, tada angažujemo i uključujemo volontere iz tog grada, iz tog regiona, da se uključe i da, ukoliko treba da se pretraži teren, oni uvek budu spremni. Ukoliko je recimo nestanak vezan za reku ili za neko drugo specifično mesto, da vidimo da li neko ima određeni alat ili opremu kojom bi se mogla potpomognuti sama potraga", navodi Jurić.

Prema njegovim rečima, svako ko na neki način želi da bude volonter, daće odredište gde se otprilike nalazi i imaće mogućnost da dobija obaveštenja kada neka osoba nestane.

"Telefon će vam zazvoniti bez obzira da li je uključeno zvono ili ne, da li je upaljen ili ugašen, dakle, dobijate automatsku notifikaciju da je nestala osoba. Vi se tada informišete. Ukoliko možete ili smatrate da možete pomoći uključivanjem u potragu, vi ćete se uključiti, kliknućete samo na jedno polje gde odobravate da želite da budete deo potrage", objašnjava Jurić.

Ukoliko, pak, niste zainteresovani, jednostavno ugasićete telefon, dodaje on.

"Ali ono što je mnogo bitnije, imaćete u svakom momentu priliku, gde god da se nalazite, na autobuskoj stanici, na nekoj javnoj površini, možda ćete baš vi videte neku dezorijentisanu osobu, neku osobu koja luta, da nije možda dovoljno svesna i da prepoznate da li je možda osoba iz registra", navodi Jurić.

Aplikacija u fazi testiranja

Aplikacija će biti ažurirana svim novim informacijama o nestaloj osobi. Dopunjavaće se ukoliko je osoba pronađena, preminula, a građani će moći i da čitaju vesti i novosti koje o nestanku budu objavljivali mediji.  

Aplikacija je u fazi testiranja, a nalaziće se u okviru platforme "Nestali Srbija" i Registra nestalih lica Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

Namera u budućnosti je da, kada Srbija dobije javni registar nestalih lica, aplikacija bude korišćena u potrazi za svim nestalim licima, a da sve to vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, kaže Jurić.

Prema podacima MUP-a Srbije, u 2023. godini prijavljeno je 1.677 slučajeva nestalih odraslih osoba, a do kraja kalendarske godine pronađeno je 1.423 ljudi. Kada su u pitanju deca i maloletnici, prijavljeno je 1.525 nestanaka, a pronađeno je 1.510 osoba.

Komentari (0)