Vučević: Pik vodostaja između 24. i 26. septembra, ne bi trebalo da bude većih problema

Premijer Srbije Miloš Vučević je posle sednice Republičkog štaba za vanredne situacije izjavio da ne bi trebalo da bude većih problema zbog velike količine kiše i rasta vodostaja reka u Srbiji.

Autor:  

Tijana Kecman

|  

16.09.2024. 13:43

Vučević: Pik vodostaja između 24. i 26. septembra, ne bi trebalo da bude većih problema
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vučević je naglasio da će nešto izazovnija situacija biti od Bezdana do Slankamena i da je moguće da će u tom delu doći do izlaska iz nivoa redovne odbrane od poplava.

"Nema mesta panici. Ne očekujemo ništa dramatično da se dešava. Ni ugrožavanje imovine ni ljudskog života. Oko reke Save očekujemo izazove oko Šapca. Što se tiče Dunava, na pojedinim mestima može doći do nivoa vanrednih voda, ali ne očekujemo veće probleme", rekao je Vučević.

Vučević ističe da je očekivano da budu ugroženi nelegalno izgrađeni objekti na obali Dunava.

Premijer je dodao da se "pik" vodostaja u našoj zemlji očekuje između 24. i 26. septembra i da je procena "Srbijavoda" I "Voda Vojvodine" da će trajati sedam dana.

Vučević kaže i da će veća količina kiše biti od koristi hidroelektranama, jer je iza nas gotovo dva i po meseca sušnog perioda. Naglasio je i da će se pomno pratiti vodostaj gornjeg toka reke Dunav, kao i sve što se dešava u Mađarskoj i Austriji.

Jedan od zaključaka Republičkog štaba za vanredne situacije je da se Republički hidrometeorološki zavod, "Srbijavode" i "Vode Vojvodine", kao i Sektor za vanredne situacije MUP maksimalno angažuju i uključe sve svoje kapacitete ukoliko bude nekih rizičnih situacija.

Komentari (0)