Institut za javno zdravlje Vojvodine: Voda u Novom Sadu ispravna za piće

Grad Novi Sad objavio je izveštaj Instituta za javno zdravlje Vojvodine o zdravstvenoj ispravnosti vode tokom avgusta 2024. godine. Zaključuju da u prečišćenoj vodi za piće iz javnog vodovoda ne postoji direktna pretnja po zdravlje ljudi.

Autor:  

Dunja Kovačević

|  

17.09.2024. 14:37

Institut za javno zdravlje Vojvodine: Voda u Novom Sadu ispravna za piće
Foto: Envato

U Zaključku redovnog izveštaja Institut za javno zdravlje Vojvodine navodi da se s obzirom na rezultate utvrđivanja zdravstvene ispravnosti kontrolisanih uzoraka vode za piće, može zaključiti da u prečišćenoj vodi za piće iz javnog vodovoda na teritoriji Grada Novog Sada i naselja ne postoji pretnja po zdravlje ljudi.

Analizom je utvrđena zdravstvena ispravnost 88,35 odsto uzoraka. Mikrobiološka ispravnost je utvrđena u 89,25 odsto, a fizičko-hemijska u 98,92 odsto kontrolisanih uzoraka, navedeno je u Izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

U ukupno 60 uzoraka (10,57 odsto) utvrđeno je prisustvo nematoda, dok je u 47 uzoraka (8,42 odsto) bilo bakterije Pseudomonas aeruginosa.

Kako se navodi, u malom procentu uzoraka (ispod dva odsto), utvrđeno je povećano prisustvo zooplanktona, mangana, gvožđa i slobodnog rezidualnog hlora.

Foto: Envato

Na osnovu rezultata analiza, Institut za javno zdravlje Vojvodine zaključuje da u prečišćenoj vodi za piće iz javnog vodovoda ne postoji direktna pretnja po zdravlje ljudi. 

Prema savremenim stručnim i međunarodno priznatim saznanjima, nematode nemaju direktan uticaj na zdravlje, ali njihovo prisustvo može da uzrokuje promenu izgleda, mirisa i ukusa vode, kada se ne preporučuje za piće, odnosno kada potrošač ima pravo da odbije da koristi senzorno izmenjenu vodu za piće.

Utvrđene neispravnosti ukazuju na potrebu stalnog poboljšanja efikasnosti procesa prečišćavanja i dezinfekcije vode za piće, kao i održavanja vodovodnog sistema.
 

Komentari (0)