Prodekan FPN: Podnećemo tužbu Upravnom sudu zbog neregularnosti oko izbora dekana

Prodekan Fakulteta političkih nauka (FPN) Nemanja Džuverović najavio je da će zbog neregularnosti oko izbora profesora Slaviše Orlovića za dekana te ustanove, uprava fakulteta podneti tužbu Upravnom sudu, kao i da je neophodno do 1. oktobra imenovati vršioca dužnosti dekana.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

19.09.2024. 15:58

Prodekan FPN: Podnećemo tužbu Upravnom sudu zbog neregularnosti oko izbora dekana
Foto: Newsmax Balkans

"Upravni sud je nadležan za rešavanje problema odnosno za situaciju u kojoj uprava i Univerzitet smatraju da FPN od 1. oktobra nema dekana, a predstavnici države tvrde da je Slaviša Orlović izabran na sednici u junu“, pojasnio je Džuverović za Newsmax Balkans.

Kako je istakao, za nesmetan rad tog fakulteta od 1. oktobra neophodno je imenovati vršioca dužnosti dekana.

On je rekao da je policija bila na fakultetu tokom ove nedelje i to Odeljenje za borbu protiv korupcije i da mu "nije jasno zašto to odeljenje“.

Policija tražila i tonski zapis sa sednice Saveta FPN

"Tražili su od nas da im dostavimo određenu dokumentaciju o izboru dekana, kao i tonski zapis sa sednice u junu na kojoj se glasalo o izboru Orlovića. Tada su mnogi članovi Saveta podneli ostavke, a tražili su i spisak odnosno dokumentaciju osoba koje su bile prisutne“, naveo je prodekan FPN.

Savet, koji je organ upravljanja, po Statutu FPN broji ukupno 27 članova od kojih je 15 predstavnika fakulteta i to 13 koje bira Nastavno-naučno veće i dva predstavnika koje bira stručna služba Fakulteta. U Savetu su i četiri predstavnika Studentskog parlamenta FPN, kao i osam predstavnika osnivača, koje imenuje Vlada Srbije.

Kada je reč o članovima koje je imenovala Vlada Srbije, oni su postavljeni u oktobru prošle godine, a na spisku iz Službenog glasniku su Ljubiša Ristić, Miroslav Perišić, Maja Gojković, Jadranka Joksimović, Vladimir Džamić, Uroš Šuvaković, Jovan Bazić i Vojin Đurđević.

Foto: ATAImages/A.H.Profesor Slaviša Orlović

U junu ove godine glasalo se o jedinom kandidatu za mesto dekana FPN profesoru Slaviši Orloviću, a tada je saopšteno da mu glasovima 13 članova Saveta nije obezbeđena pobeda, odnosno bio mu je potreban glas više jer savet broji ukupno 27 članova.

Pre te sednice ostavku na funkciju predsednika Saveta Fakulteta podneo je Dušan Vučićević, njegova zamenica Jelena Lončar, kao i Ivana Radić Milosavljević, Đorđe Pavićević, Filip Ejdus i Marko Veković.

Uprava fakulteta: Orlović nije ni izabran za dekana FPN

Kako se tada pominjalo tokom trajanja sednice, zbog pogrešnog tumačenja Statuta, ostavke je usmeno podnelo još nekoliko profesora, koji su kao i svi prethodno nabrojani, članovi koje je imenovalo Nastavno-naučno veće FPN.

Šta se tačno dešavalo tokom same sednice zvaničnog objašnjenja nema.

Džuverović pojašnjava da je stav uprave fakulteta da Orlović nikad nije ni izabran i od 1. oktobra praktično FPN neće imati dekana, odnosno tehnički neće moći da funkcioniše ustanova.

Foto: ATAImages/Amir Hamzagić

"Ne može da ostane stari dekan i savet bi trebalo da predloži vršioca dužnosti. Smatramo da je iza svega pritisak na fakultet, jer naš stav da Orlović nije izabran podržao je i Beogradski univerzitet i njihov ombudsman“, dodao je profesor.

Kako je pojasnio, Orlović je podneo ostavku, ali je nije potpisao, a stav uprave je da to nije ni važno.

Pored problema oko samog izbora na sednici u junu, izbor Orlovića je upitan i zbog optužbi studentkinja za seksualno uznemiravanje zbog čega su održavani protesti na fakultetu.

Komentari (0)