Vučić o vojnom roku: Trajaće kraće nego nama, disciplina će morati da postoji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da očekuje da će Vlada Srbije tokom dana doneti odluku o uvođenju obaveznog vojnog roka. On je posle prikaza sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024" na aerodromu u Batajnici istakao da će vojni rok za muškarce trajati 60 plus 15 dana, ukupno 75.

Izvor: Tanjug   |  

20.09.2024. 12:43 >> 13:17

Vučić o vojnom roku: Trajaće kraće nego nama, disciplina će morati da postoji
Tanjug/Strahinja Aćimović Vojska Srbije

"To je pet puta manje nego u naše vreme, a ne moram da kažem da će svakako izlasci biti mnogo lakši, nego što su bili u naše vreme, ali i čitava disciplina mnogo manja nego pre, ali će morati da postoji", rekao je  predsednik.

Vučić dodaje da očekuje i značajan broj devojaka koje će služiti vojni rok, ali za njih, kako kaže, neće biti obavezan.

"Mislimo da je važno da na ovaj način muškarci, pre svega, stiču više odgovornosti i ozbiljnosti, a verujemo da ćemo imati i značajan broj devojaka koji žele dobrovoljno da u tome učestvuju. Samo će za muškarce, biti obavezno", poručio je Vučić.

On je naglasio da ne postoji oblast u kojoj je postignut veći napredak u proteklih 10 godina od Vojske Srbije, navodeći da je mnogo uloženo u naoružanje, a i da je plata vojnika povećana gotovo četiri puta.

Prikazano četiri i po puta više dronova nego prošli put

Na prikazu sposobnosti Vojske Srbije, prikazano četiri do četiri i po puta više dronova nego prošli put. Dodao je da Srbija ima prvih 1.000 dronova "komarac", navodeći da oni nanose ogromnu štetu u neprijateljskim redovima, ističući da "imamo prvih 1.000 komada, a 500 smo ih ovde dovezli".

"Više od 50 odsto oruđa i oružja proizvodnja Republike Srbije i ove modularne puške sa kratkom i dugom cevi proizvodi Kragujevac", naveo je Vučić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Podsetio je da će vazduhoplovi, za koje navodi da ih je više nego ikada, uskoro biti ojačani sa 12 najmodernijih rafala, kao i da su naručeni novi višecevni bacači raketa iz inostranstva.

Istakao je da će Srbija nabaviti i neko od oruđa koje će imati dominaciju i praviti i stratešku i taktičku prednost za Srbiju a sve u cilju, kako je istakao, odvraćanja potencijalnog agresora na našu teritoriju.

"Ponosan sam na našu vojsku i što možemo da pokažemo neverovatan napredak", rekao je Vučić.

"Najnovija verzija Rafala"

Predsednik Srbije je izjavio i da Srbija kupuje od Francuza najnoviju i najmoderniju verziju borbenih aviona Rafal 4.1, kao i da su u toku razgovori o paketu naoružanja koje će imati.

Tanjug/Strahinja Aćimović

"To je najnovija verzija 4.1, koja je pre mesec dana pripremljena za francusku vojsku. Dakle, najnovija i najmodernija verzija", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše pojedine medijske navode da Srbija nabavlja slabiju verziju Rafala.

"Imaju najsavremenije radarske sisteme i najbolju zaštitu. Mi smo kupovali sve najbolje. I kod nas je sve novo, modernizovano, obratite pažnju na naše helikoptere, svi su naoružani. To ne služi nama za predstavu i za slikanje, već za stvarno odvraćanje onih koji bi da izvrše agresiju na našu  zemlju", naglasio je Vučić.

Komentari (0)