(VIDEO) Međunarodna akcija policije: U Srbiji 11 uhapšenih zbog prodaje droge i oružja

U okviru međunarodne policijske akcije Srbije, Rumunije, Republike Finske, Republike Estonije nazvane "Santa" uhapšeno je 26 osoba. U Srbiji je uhapšeno 11 osoba, u Rumuniji 14 i jedna osoba u Finskoj, saopštilo je Javno tužilaštvo za organizovani kriminal.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

18.10.2024. 15:50

(VIDEO) Međunarodna akcija policije: U Srbiji 11 uhapšenih zbog prodaje droge i oružja
Foto: MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da su pripadnici MUP-a, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom finansija - Poreskom upravom, Evropolom, Evrodžastom i policijama Republike Rumunije, Republike Finske i Republike Estonije, u okviru akcije "Santa“, od aprila do sredine oktobra ove godine, na teritoriji Srbije, uhapsili ukupno 20 osoba, od toga 10 je uhapšeno u četvrtak (17. oktobar).

Oni se sumnjiče da su izvršili krivična dela udruživanja radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, pranje novca i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.


U sinhronizovanoj akciji u četvrtak uhapšeni su organizatori ove međunarodne organizovane kriminalne grupe D. S. (42), N. P. (32), T. R. (55) i J. D. (36), kao i pripadnici S. I. (55), M. S. (48), B. P. (38), D. P. (41), I. Ž. (46) i G. M. (50), dok se za jednom osobom intenzivno traga.

Istovremeno, na teritoriji Rumunije, Finske i Estonije uhapšeno je ukupno 16 pripadnika ove organizovane kriminalne grupe.

Foto: MUP Srbije

Sumnja se da su pripadnici ove međunarodne organizovane kriminalne grupe preko privrednog subjekta "Gagi Farm" kupovali veće količine lekova koji se nalaze na listi psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, a potom fiktivno predstavljali njihovu prodaju privrednim subjektima "Emafarm" i "Lazareks“" sa sedištem na teritoriji AP Kosovo i Metohija, dok su navedene lekove prodavali na teritoriji Rumunije, Finske i Estonije.

Srpska policija je u akciji u četvrtak od osumnjičenih zaplenila oko 200.000 komada lekova koji se nalaze na listi psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, više komada oružja, oko 25.000 evra i više automobila, kao i poslovnu dokumentaciju.

Kako se dodaje u u saopštenju, od aprila do septembra ove godine, u Srbiji su uhapšeni članovi ove organizovane kriminalne grupe: S. G. (57), Z. V. (58), V. J. (48), J. J. (36), V. C. (52), A. K. (51), A. T. (45), V. S. (26), I. A. (48) i N. T. (39). U ovom periodu zaplenjeno je više od 3.000.000 komada lekova sa liste psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, koji su, kako se sumnja, bili namenjeni daljoj prodaji.

Foto: MUP Srbije

"U istom periodu, u Rumuniji, Finskoj i Estoniji uhapšeno je više pripadnika ove međunarodne organizovane kriminalne grupe i zaplenjeno više od 3.000.000 komada lekova koji sadrže psihoaktivne kontrolisane supstance. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal“, rekao je ministar Dačić.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)