Uroš Blažić priznao ubistva u Malom Orašju i Duboni

Optuženi Uroš Blažić je priznao na početku suđenja da je 4. maja prošle godine u selima Malo Orašje i Dubona ubio devet i ranio 12 osoba.

Izvor: Tanjug   |  

21.08.2024. 11:26

Uroš Blažić priznao ubistva u Malom Orašju i Duboni
Tanjug/Sava Radovanović

Njegov otac Radiša Blažić je najpre izjavio saučešće porodicama oštećenih i naveo da nije kriv za krivično delo za koje se tereti, te da ne zna odakle njegovom sinu oružje.

Suđenje se nastavlja u četvrtak kada će oštećeni početi svoja izlaganja, a najpre bi trebalo da svedoče članovi porodice ubijenih.

Poverljiv razgovor Uroša Blažića sa advokatom

Branilac Petar Luković tražio je na početku suđenja poverljiv razgovor sa svojim branjenikom Urošem Blažićem. Predsednica veća Lidija Jovanovska je odobrila ovaj zahtev branioca i odredila da razgovor traje 10 minuta.

Prethodno je Luković zatražio razgovor uz obrazloženje da je Blažić juče premešten iz Smederava u pritvor Okružnog zatvora u Beogradu, te da on nije mogao da ga poseti i pripremi odbranu sa njim.

Sudija je pročitala službenu belešku koju je sačinila juče nakon razgovora sa advokatom i navela da je on poslednji put posetio Blažića 5. juna.

Tužilac se nije protivio njegovom zahtevu, dok se punomoćnik oštećenih advokat Nebojša Petović protivio zahtevu navodeći da su porodice izložene dodatnom maltretiranju.

Tanjug/Sava Radovanović

Članovi porodica ubijenih i ranjenih stigli su u sud i mahom su imali na sebi crne majice na kojima je ispisan datum kada se desio masakr sa porukom "Živite".

Uroš Blažić i njegov otac Radiša Blažić su sprovedeni iz pritvora u Smederevu u kom su od hapšenja 4. maja prošle godine.

Prethodno je u maju pripremno ročište prekinuto čim su optuženi uvedeni u sudnicu Višeg suda u Smederevu jer su porodice ubijenih i ranjenih nasrnuli na njih.

Predsednica Vrhovnog suda je početkom avgusta donela odluku da se suđenje održi u najvećoj sudnici u zgradi Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, odnosno u Specijalnom sudu.

Tanjug/Sava Radovanović

Sudnica je podeljena na tri dela rešetkama i debelim staklom. U prvom sede sudija, tužioci i advokati i rešetkama i staklom su odvojeni od Blažića. Treći deo sudnice je predviđen za publiku gde sede oštećeni.

U ovom sudu novinari mogu da prate suđenje iz medija centra, putem video prenosa, potpuno odvojeni od sudnice.

Komentari (0)