Slučaj Banjska: Tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv 45 osoba, uključujući i Milana Radoičića

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv 45 osoba, uključujući i biznismena i nekadašnjeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, zbog sumnje da su bili deo oružane grupe koja je u mestu Banjska 24. septembra 2023. napala policiju Kosova.

Izvor: Newsmax Balkans, Kosovo online   |  

11.09.2024. 15:55

Slučaj Banjska: Tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv 45 osoba, uključujući i Milana Radoičića
Foto: Srđan Ilić Milan Radoičić na crnoj listi SAD

Kosovski tužilac Naim Abazi izjavio je na konferenciji za medije da je Milan Radoičić i glavni optuženi.

"Obavili smo 65 razgovora, analizirali 150 elektronskih uređaja, više od 1.000 komada oružja i obezbedili stotine dokumenata koji sadrže kritične dokaze za ovaj slučaj. Naišli smo na neke izazove u saradnji. Međutim, naša posvećenost da rasvetlimo ovaj slučaj bila je glavni pokretač za prevazilaženje ovog izazova", rekao je Abazi.

Dodao je da je optužnicom obuhvaćeno 45 osoba "sa različitim ulogama u ovoj kriminalnoj grupi".

"Među glavnim optuženima je i Milan Radoičić, koji je imao važnu ulogu u koordinaciji i kriminalnim aktivnostima. Podneli smo desetine zahteva u različitim državama gde smo uspeli osigurati različita svedočenja. Ovi zahtevi su bili od vitalnog značaja za obezbeđivanje izvora finansiranja, za podizanje snažne optužnice", rekao je Abazi, prenosi Kosovo online.

Foto: Kosovo OnlineKosovska policija u Banjskoj

Dodao je da je oduzeta imovina, oklopna vozila i bankovni računi koji su pribavljeni nezakonitim radnjama.

"Ovom akcijom želimo da sprečimo delovanje ovih aktivnosti. Sredstva se prenose putem mreža uključujući preduzeća registrovana na ime trećih strana. Praćenje je zahtevalo detaljnu analizu. Očekujemo da svi odgovaraju, ovo nije samo pravna bitka. Očekujemo da će ovaj slučaj poslužiti kao opomena svima onima koji misle da prekrše zakon i ugroze javnu bezbednost na Kosovu", rekao je Abazi.

Šta se desilo u Banjskoj?

Šta se desilo u Banjskoj? Na mostu na ulazu u selo Banjska, opština Zvečan, tokom noći 24. septembra 2023. postavljena je barikada. Oko tri sata ujutru najpre je ubijen kosovski policajac Afrim Bunjaku, a u potonjem obračunu policije i naoružane i maskirane grupe poginula su trojica Srba. Sukob se potom preneo ka selu i manastiru Banjska, a Radoičićeva grupa kojom je, kako je rekao, sam rukovodio, povukla se i pokušala da evakuiše u šumu i brda.

Radoičić na crnoj listi SAD i Velike Britanije

Milan Radoičić nalazi se na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije zbog sumnje u povezanost sa međunarodnim organizovanim kriminalom i korupcijom. Kako su mediji navodili posle Banjske, američki Stejt department ga vidi kao "kriminalca koji mora da snosi odgovornost".

Radoičić priveden pa pušten

Odgovornost za napad je preuzeo Milan Radoičić za kojim je raspisana i međunarodna Interpol poternica na zahtev Kosova putem Misije Ujedinjenih nacija (UNMIK). On je bio potpredsednik Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu sa podrškom zvaničnog Beograda i na tu funkciju podneo je ostavku nekoliko dana posle Banjske. 

Pravosudni organi Srbije su reagovali i priveli Radoičića posle 10-ak dana od sukoba kod Zvečana. Dan pošto je saslušan i priveden u Beogradu zbog pucnjave na KiM, on je pušten na slobodu. Viši sud je odbio zahtev tužilaštva za određivanjem pritvora, ali mu je zabranjeno da napušta Srbiju i ide na Kosovo, a oduzet mu je i pasoš.

Foto: Srđan IlićMilan Radoičić i Goran Rakić kao predstavnici Srpske liste u Beogradu

Istragu vodi i VJT u Beogradu

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović izjavio je da sa stanovišta pravnog poretka Republike Srbije optužnica specijalnog tužilaštva Kosova "nema nikakav značaj".

U izjavi Tanjugu Stefanović podseća da je teritorijalni integritet Srbije u sastavu sa Kosovom i Metohijom garantovan Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i ističe da "takozvane kosovske institucije nemaju nikakvu nadležnost za vođenje bilo kakvih postupaka, pa ni krivičnih".

Stefanović je ukazao da se protiv Milana Radoičića, jednog od 45 ljudi protiv kojih je 11. septembra podignuta optužnica, vodi istraga pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu zbog sumnje da je zajedno sa više NN lica izvršio tri krivična dela: Udruživanje radi vršenja krivičnih dela, Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i Teška dela protiv opšte sigurnosti.

"U okviru istrage VJT u Beogradu se preko Ministarstva pravde, obratilo Euleksu i zatražilo da mu se dostavi kompletna dokumentacija koja se tiče događaja od 24. septembra 2023. u mestu Banjska", napomenuo je glavni tužilac i naglasio dokumentacija do danas nije dostavljena tužilaštvu, niti je stigao bilo kakav odgovor od Euleksa.

Komentari (0)