Roditelji ubijenih u selima Malo Orašje i Dubona svedočili na suđenju Blažićima

Svedočenjem roditelja ubijenih u Malom Orašju nastavljeno je suđenje Urošu Blažiću, optuženom za masakr 4. maja prošle godine u selima kod Mladenovca.

Izvor: Tanjug   |  

22.08.2024. 12:02

Roditelji ubijenih u selima Malo Orašje i Dubona svedočili na suđenju Blažićima
Tanjug

Mirjana Stevanović, majka ubijenog Nemanje Stevanovića u Malom Orašju, svedočila je u nastavku suđenja Urošu Blažiću optuženom za masakr.

Stevanović je najpre opisala šta je njen sin tog dana radio, a zatim i trenutak kada je saznala za pucnjavu i kada je svog sina zatekla ranjenog u Malom Orašju.

Za pucnjavu je saznala od majke povređene devojčice, a kada je došla na lice mesta videla je svog sina ranjenog. Tada mu je rekla "sine molim te nemoj da zaspiš, budi svestan svega" i dodala da je on odgovorio da hoće. Ona je rekla da su ga zatim stavili u kola Hitne pomoći gde joj je sin rekao "nema ništa od mene". Nemanja Stevanović je preminuo u bolnici te noći.

Mirjana Stevanović je rekla da su te noći tražili i ćerku Teodoru Stevanović koja je inače prisustvovala pucnjavi u Duboni.

Majka ubijenih Milana i Kristine Panić u Duboni, Zorica Panić je rekla da je "prokleta porodica Blažić" uništila njihovu celu porodicu.

Panić je ispričala da su njena deca bila dobra i da su bili anđeli. Na pitanje tužioca da li ima saznanja da je Radiša Blažić posedovao oružje, Panić je ispričala da je od meštana čula da je često pucao kada su bile proslave ili praznici. Ona tvrdi da je majka Uroša Blažića ima krivičnu prijavu da je nasrnula na jednu ženu. Takođe se osvrnula na reči Uroša Blažića da je njen sin Milan Panić koji je radio kao policajac jednom zaustavio i maltretirao, i rekla da je proverila sa komandirom da on nikada nije zaustavio Blažića.

Saša Panić otac Milana i Kristine Panić, se obratio optuženima i rekao da ne može materijalna šteta da nadoknadi decu već "glava za glavu". Kako tvrdi čuo je da je Radiša Blažić pričao da ima toliko oružja da kad bi se zaratilo "pobio bi celu Dubonu". Takođe je rekao da je čuo da je Radiša Blažić bio nasilan prema svom ocu, supruzi i sinu.  

Dejan Milić otac ubijenog Nikole Milića obratio se Radiši Blažiću rečima "Ti pričaš o poštenju koji si napravio monstruma, da je tvoje dete vaspitano kao bilo koje naše dete ne bi došlo do ovoga".

Majka ubijenog 14-godišnjeg Nikole Milića je takođe ispričala kada je tog dana poslednji put videla svog sina koji je ubijen u Malom Orašju. Za pucnajvu je saznala od starijeg sina koji je rekao da su pucali na njih. Njen sin je pogođen u glavu i navela je da je on bio samo dete i da nije zaslužio da ga neko ubije.  

Miroslav Todorović otac ubijenog Dalibora Todorovića je rekao da njegov sin nije bio u sukobu sa Blažićem, već je jednom igrao fudbal sa njim u Šepšinu.

Danijela Vujić majka ubijenog Dalibora Todorovića danas svedočeći prvi put rekla da je njen sin tog 4. maja izašao iz kuće oko 21 čas kako bi se sastao sa prijateljima u školi u Duboni. Vujić je ispričala da je 15 minuta nakon odlaska njenog sina začula rafalnu paljbu i uputila se ka dvorištu. "Videla sam mog sina, pao je između stola i klupe, bio je ranjen" navela je ona i dodala da su ga stavili u kombi i odvezli u bolnicu, dodajući da mu je držala ranu na stomaku kako ne bi iskrvario. Tokom noći je Dalibor Todorović preminuo u bolnice.

Ivana Milovanović majka ubijenog Lazara Milovanovića, ispričala je da je tog 4. maja svog sina poslednji put videla kada ju je oko 13 časova dovezao na autobusko stajalište kako bi otišla na posao. Oko 22.31 časova joj je sin poslao poruku da će je čekati kod tog autobuskog stajališta, međutim kada se autobusom približila mestu videla je policiju i mnogo ljudi.

"Čim sam izašla iz autobusa, pogledala u tom pravcu prepoznala sam ga, imao je belu duksericu. On je već bio bez svesti i u krvi", rekla je ona i dodala da je pored njega i dalje živ bio Nemanja Stevanović kom je rekla da se drži i da stiže pomoć.

Milovanović je rekla da njen sin nije ni poznavao Blažića, a da je jedan od sedam metaka razorio srce njenom sinu.

Ona i njen suprug Milan Milovanović istakli su imovinsko pravni zahtev i pridružili se krivičnom gonjenju.

Prvi je za govornicu izašao oštećeni Aleksa Đorđević koji je ostao pri svom iskazu i naveo da se pridružuje krivičnom gonjenju i ističe imovinsko - pravni zahtev.

Odgovarajući na pitanje tužioca da li je pre događaja poznavao Blažića, Đorđević je rekao da ga nije poznavao i da misli da niko od prisutnih u Malom Orašju nije bio u sukobu sa njim. Miroljub Milovanović otac ubijenog Aleksandra Milovanovića naveo je da ističe imovinsko-pravni zahtev od 100.000 evra po članu porodice.

Milan Pešić koji je tada ranjen takođe se pridružio krivičnom gonjenju i rekao da ističe imovisko pravni zahtev, a na pitanje tužioca rekao je da nije poznavao Blažića i nije bio u sukobu sa njim.

Prethodno je sudija pročitala molbu jednog punomoćnika oštećenih koji je predložio sudu da Jelena Ajdinović ne bude neposredno ispitana, jer je trudna i lekar je savetovao da se ne izlaže stresu. Ajdinović je inače bila putnica taksija u koji je Blažić nakon masakra ušao i uz pretnje bombom taksisti naredio da vozi. Međutim punomoćnik oštećenih Stefan Stefanović se nije saglasio sa ovim predlogom uz obrazloženje da ima za nju pitanja.

Punomoćnici oštećenih su za još osam osoba tražili da zbog zdravstvenog stanja ne budu neposredno ispitani što je sudija usvojila, dok će za Ajdinović naknadno odlučiti da li će samo pročitati njen iskaz iz tužilaštva ili će je pozvati na suđenje radi dodatnog ispitivanja.

Taksita koji je vozio Blažića nakon masakra svedočio na suđenju

Dragoslav Antonović, taksista u čije vozilo je nakon masakra koji je počinio ušao Uroš Blažić maja prošle godine, u nastavku suđenja je ispričao da je Blažić čim je ušao u automobil zapretio bombom i rekao da je ubio 20 ljudi. Antonović je opisao kako je vožnja izgledala i da je Blažić njemu i putnici Jeleni Ajdinović čitao medijske natpise o masakru.

Na pitanje tužioca da li je pričao o svom ocu, Antonović je rekao da jeste i da je rekao čime se njegov otac bavi, na šta je Antonović, kako tvrdi rekao da će on imati problema zbog toga što je njegov sin učinio.

"Rekao je imam bombu vozi i pazi šta radiš" naveo je Antnović.

Oštećena Jovana Pavlović iz Dubone koja živi u blizini mesta na kom je pucao Blažić, ispričala da je čula pucnjavu i da su ispred kuće izašli njen otac i ona gde su zatekli Blažića kako izlazi iz dvorišta u kom je masakr počinio.

"Blažić je ušao u svoj automobil, međutim kad je video mog oca izašao je i zapucao iz puške na sve strane" rekla je ona i dodala da nju nije video od tende, a da njen otac pukom srećom izbegao metak. Nikola Mitrović koji je tom prilikom ranjen u stomak rekao je da je Blažić te noći najpre ispalio dva rafala i zati msu se čuli pojedinačni pucnji.

Mitrović je naveo i da je Blažić "overavao" ljude, tako što je prilazio dok su ležili i pucao u njih. Mileta Ranković, mladić koji je uspeo da pobegne kada je krenula pucnjava u Malom Orašju, ispričao je da je Blažić zapucao čim je stigao do ograde kod dvorišta, odnosno čim je izašao iz automobila.

Goran Stevanović otac ubijenog Nemanje Stevanovića je istkaao da se na drvetu u dvorištu u kom je pucao Blažić ostali meci koji su dokaz da je on overavao decu, odnosno da se vratio i pucao na njih iz drugog pravca.

On je istakao imovinsko-pravni zahtev u iznosu od 100.000 evra po članu porodice.

Komentari (0)