Srbi sa KiM pred Vučićevo obraćanje u UN: Važno je govoriti o Kosovu, nadamo se da će biti bolje

U Njujorku je počela generalna debata 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GS UN), na kojoj se okuplja više od 140 svetskih lidera i predstavnika država, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Autor:  

Siniša Kostić

|  

24.09.2024. 20:13

Srbi sa KiM pred Vučićevo obraćanje u UN: Važno je govoriti o Kosovu, nadamo se da će biti bolje
Foto: Siniša Kostić

Vučić će se učesnicima Generalne skupštine UN obratiti kao 14. govornik, a kako je najavio, najvažniji deo njegovog govora biće Kosovo i Metohija.

Srbi sa Kosova i Metohije za Newsmax Balkans navode da su svesni da govor predsednika Srbije neće bitno uticati na promenu njihovog položaja, ali su saglasni da je ipak bolje pričati o tome, te da ne treba gubiti nadu u bolji život.

"Mislim da je i to bolje nego da se ne priča o tome, verovatno će predsednik ukazati na sve probleme sa kojima se Srbi suočavaju i mi znamo za te probleme, da oni postoje. Iskustva nam govore da slična ranija obraćanja funkcionera Srbije nisu donela neku promenu na terenu, ali ne treba gubiti nadu da će do poboljšanja položaja Srba ipak doći", kaže jedan od stanovnika Gračanice.

Kako dodaje, važno je da se čuje glas i da je potrebno boriti se za istinu.

"Da se saopšti istina o životu Srba na Kosovu i Metohiji. Svako obraćanje bilo kog našeg predstavnika, pre svega predsednika Vučića u Generalnoj skupštini jeste značajno, mada dosad nismo videli da postoje neki efekti. Nadamo se da će nešto menjati sa svakim njegovim obraćanjem ili obraćanjem bilo kog našeg predstavnika u Ujedinjenim nacijama, da će krenuti nabolje što se tiče života Srba i statusa Srba na Kosovu i Metohiji", dodao je meštanin Gračanice za Newsmax Balkans.

Važno je da se govori o položaju srpskog naroda na KIM

"Uspeće naš predsednik, on je vrhunski intelektualac i veliki čovek i vrlo je važno da se u UN govori o položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", smatra starija stanovnica Gračanice, koja dodaje da će ispratiti večerašnji govor predsednika Srbije.

Neki smatraju da će taj govor važiti za neke zemlje koje poštuju pravo, pravdu, istinu i realnost, ne samo na terenu, već svuda.

"Da su međunarodna zajednica i NATO pakt želeli da Srbe imaju na ovim prostorima, oni bi ih sve sačuvali, a ne raselili", ocenjuje građanin Gračanice, inače raseljeno lice iz Prištine.

Dodaje da je najlakše doći sa raketama i avionima, tenkovima, raseliti ljude, zatvoriti fabrike, isterati ljude na ulicu iz kuća, sa radnih mesta i napraviti koloniju od celog Balkana.

Kosovo i Metohija najvažniji deo Vučićevog govora

Podsetimo, Vučić je ranije izjavio da će Kosovo i Metohija biti najvažniji deo njegovog govora u UN.

"Podsetiću i na reči naših predstavnika 1999. godine u UN. Biće zanimjivo da se prisetimo toga, a neke od njih su proročke u odnosu na ono što se danas zbiva. Mi ćemo da tražimo podršku na svakom mestu u svetu", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić po dolasku u Njujork.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)