Vučić sa predsednikom Irana: Razgovor o saradnji dve zemlje, poziv da poseti Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa predsednikom Irana Masudom Pezeškijanom tokom zasedanja 79. Generalne skupštine UN, a potom i sa predsednikom Konga Feliksom Čisekedijem Čilombom i ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiem.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

25.09.2024. 08:47 >> 10:26

Vučić sa predsednikom Irana: Razgovor o saradnji dve zemlje, poziv da poseti Srbiju
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Vučić je sa Pezeškijanom razgovarao o najvažnijim aspektima saradnje Srbije i Irana i o globalnim geopolitičkim prilikama, a posebna tema bila je teška situacija Srba na KiM.

"Naglasio sam značaj institucije Ujedinjenih nacija u naporima da se intenziviraju dijalog i diplomatske aktivnosti u cilju što bržeg smirivanja svih sukoba, čije posledice su već duboke i dalekosežne.

"Razmenili smo mišljenja o mestu i ulozi naših zemalja u međunarodnoj političkoj areni, kao i potrebu da svoj uticaj iskoristimo na najbolji način u cilju razvoja, napretka, mira, stabilnosti i ekonomskog povezivanja, koji su nam svima danas preko potrebni", napisao je Vučić na Instagramu.

Predsednik Srbije je dodao je da je još jednom zahvalio Iranu na doslednoj i nepokolebljivoj poziciji u vezi sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom Srbije i naglasio da Srbija ceni takav stav, koji odoleva brojnim pritiscima, ali i govori o prijateljskim odnosima naših naroda. 

"Posebna tema razgovora bila je teška situacija srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a uvaženog sagovornika sam detaljno upoznao sa svim izazovima na putu rešavanja brojnih otvorenih i ozbiljnih pitanja u tom pogledu", napisao je Vučić.

On je naveo da je predsednika Irana pozvao da poseti Srbiju, kako bi razgovarali o potencijalima za saradnju u brojnim oblastima i učvrstili odnose dve zemlje. 

"Razmenili smo mišljenja o mestu i ulozi naših zemalja u međunarodnoj političkoj areni, kao i potrebu da svoj uticaj iskoristimo na najbolji način u cilju razvoja, napretka, mira, stabilnosti i ekonomskog povezivanja, koji su nam svima danas preko potrebni", napisao je Vučić.

Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Kine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku i sa ministrom spoljnih poslova NR Kine Vang Jiem, i u razgovoru mu predočio sve težu situaciju za srpski narod na Kosovu i Metohiji i zatražio kinesku podršku u borbi za istinu i poštovanje međunarodnog prava.

On na Instagramu naveo da je imao izuzetno važan sastanak sa Vang Jiem i da je sa njim razmotrio sve najvažnije teme, od bilateralnih odnosa dve zemlje i dalje saradnje u oblastima od obostranog značaja, do globalnih pitanja i problema sa kojima se susreće današnjica.

"Predočio sam mu sve težu situaciju za srpski narod na Kosovu i Metohiji i zatražio kinesku podršku u borbi za istinu i poštovanje međunarodnog prava", napisao je Vučić i dodao da je tokom razgovora istakao zahvalnost Srbije Kini koja je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasala protiv rezolucije o Srebrenici i da je "zamolio Vang Jia da predsedniku Kine Si Ðinpingu prenese pozdrave i zahvalnost Srbije na postojanoj podršci i iskrenom prijateljstvu".

Susret sa predsednikom Konga

Nakon toga, Vučić je razgovarao i sa predsednikom Demokratske Republike Kongo Feliksom Čisekedijem Čilombom o aktuelnim globalnim dešavanjima, potrebi za očuvanjem multilateralizma u svetu, kao i o bilateralnim odnosima naše dve zemlje.

Kako je naglasio na Instragramu, zahvalio se na "prijateljskoj Republici Kongo na principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu Srbije i našim pozicijama u međunarodnoj areni, a u cilju zaštite našeg naroda, međunarodnog prava i pravde".

"Srbija je istinski posvećena nastavku jačanja saradnje i solidarnosti sa zemljama afričkog kontinenta, sa kojima pored zajedničkih vizija slobode i nezavisnosti, delimo i interes za realizacijom ogromnog potencijala u privrednoj saradnji", napčsiao je Vučiž i dodao da je pozvao predsednika Konga da ponovo poseti Srbiju da zajedno nastave rad na jačanju odnosa dveju zemalja.

Predsednik Srbije je u Njujorku imao bilateralne susrete sa brojnim svetskim zvaničnicima, a u utorak se obratio Generalnoj skupštini UN.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)