Opozicija sa predstavnicima Srba sa Kosova: Opstanak ključan, sramno ćutanje SPC

Predavnici Srba sa Kosova i lideri parlamentarne opozicije i drugih opozicionih stranaka, pokreta i udruženja, okupili su se u subotu u Beogradu na okruglom stolu "Okviri strategije delovanja u borbi za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", prenosi Vreme.

Izvor: Kosovo online   |  

28.09.2024. 20:48

Opozicija sa predstavnicima Srba sa Kosova: Opstanak ključan, sramno ćutanje SPC
Foto: ATAImages/Antonio Ahel

Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković je otvarajući sastanak sa opozicijom naglasio da je to "skup nade i hrabrenja" srpskog naroda u njegovoj borbi za egzistencijalni opstanak.

"Ne postoji rešenje za kosovski problem, već rešavanje, to je proces i ne prihvatamo ništa preko kolena", rekao je on.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Momir Stojanović je rekao da se sa skupa mora uputiti zahtev Ujedinjenim nacijama da se pregovori Srbije i Kosova premeste iz Brisela gde se sada vode u tu organizaciju koja je ranije radila na tome.

"Iseljavanje Srba sa Kosova i Metohije posle događaja u Banjskoj je intenzivirano“, upozorio je Stojanović i naveo je i da se govori o potpisivanju temeljnog sporazuma između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Prištine, što se slično desilo i ranije s Crnom Gorom.

Rekao je da se čuje da ima pritiska na mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Joanikija, kao egzarha Pećke patrijaršije, i na vladiku raško-prizrenskog Teodosija da potpišu takav dokument.

Predsednik Nove demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović je rekao da je "ćutanje SPC sramno, ne ide joj na čast, pogotovo što se zna da su održali srpski narod kroz istoriju".

Foto: ATAImages/A.K.

"Niko nije za rat", naglasio je Jovanović i više puta rekao da je to "poslednja opcija".

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić je predložio da se uputi inicijativa SPC da "jasno iznese svoj stav" i ocenuio da vlast Srbije „sigurno neće štiti Srbe“ od premijera Kosova Aljbina Kurtija.

"Crvena linija je da ne sme biti nezavisnog Kosova i da bezbednost Srba ne sme biti predmet trgovine – to je polazna tačka", rekao je Aleksić.

On je rekao i da vlast izbegava raspravu o Kosovu u Skupštini Srbije jer bi se tako donela platforma kojom bi se onemogućili "privatni razgovori" vlasti s Kurtijem i međunarodnom zajednicom.

Foto: ATAImages/A.K.

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je da SSP nikad neće prihvatiti da Kosovo bude nezavisno niti da bude član Ujedinjenih nacija.

"Opstanka Srba na Kosovu je ključan, ako njih nema, borba bi izgubila smisao", rekao je Đilas nabrojavši niz mera kojima treba ojačati srpski narod na Kosovu.

Ocenio je da je opozicija "pokazala zrelost" zahtevajući zajedno sednicu Skupštine Srbije o Kosovu, a rekao je da je i predsednik Strane centar - Srce Zdravko Ponoš učestvovao u izradi zakona o Kosovu koji je Skupštini predala Nova Demokratska stranka Srbije.

Ponoš je naglasio da se "negativna trajektorija ne može zaustaviti dok je sadašnje vlasti u Beogradu" i da je realno kratkoročno moguće zaustaviti "propadanje srpskog naroda na Kosovu".

Foto: ATAImages/A.K.

"Na sednici o Kosovu nateraćemo vlast da položi račun, ima opozicija snagu, nek znaju da ih posmatramo", poručio je Ponoš.

Predsednik Demokratske stanke Zoran Lutovac je istakao da je neophodno da se formira politička alternativa Srpskoj listi i da je današnji skup "zametak" za formiranje te alternative.

"Neophodno je da se prekine lanac korupcije na liniji Beograd - Srpska lista. Novac godinama odvajan za ljude na Kosovu i Metohiji je završavao u pogrešnim džepovima, odnosno nije dolazio tamo gde bi trebalo", rekao je Lutovac.

Foto: ATAImages/A.K.

Pored predstavnika Srba sa Kosova kao organizatora tog skupa i pomenutih lidera opozicionih stranaka na sastanku su bili predsednici Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović i Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, zatim predstavnici Zeleno-levog fronta, Nove Demokratske stranke Srbije, kao i Socijaldemokratske stranke bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića i drugih opozicionih stranaka, kao i građanskih pokreta i udruženja.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)