Vuk Drašković podneo ostavku, Cvetković novi predsednik SPO

Srpski pokret obnove objavio je da je dosadašnji predsednik te stranke Vuk Drašković podneo ostavku, a da je za novog predsednika izabran član Predsedništva, diplomirani pravnik Aleksandar Cvetković.

Izvor: Tanjug   |  

27.08.2024. 14:40

Vuk Drašković podneo ostavku, Cvetković novi predsednik SPO
Srđan Ilić

Cvetković je rekao, kako se navodi na sajtu stranke, da je odlukom stranačkih organa u skladu sa Statutom SPO, na funkciju predsednika izabran nakon ostavke dosadašnjeg predsednika i osnivača 12. jula. 

"Ova promena je 19. avgusta upisana i u registar političkih stranaka pri Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave", naveo je Cvetković.

On je poručio da će uslediti period konsolidacije i reorganizacije Stranke i stranačkih aktivnosti "kako bismo svi zajedno učestvovali u društvenom dijalogu, političkoj borbi ideja i kreiranju sopstvene budućnosti u skladu sa tradicijom koju ćemo i dalje baštiniti". 

Zaključio je da je Srpski pokret obnove nacionalna, demokratska, liberalna i građanska monarhistička stranka.
Srpski pokret obnove osnovan je 14. marta 1990. godine u Beogradu, a osnivač stranke je Vuk Drašković. Više od 30 godina imidž te stranke je povezan sa njegovim likom i delom.

Drašković preživeo dva atentata

Stranka je 90-tih godina bila jedna od vodećih tokom opozicionih demontracija, a Drašković je bio deo koalicije "Zajedno", koju su činili i Zoran Đindić i Vesna Pešić.

Drašković je preživeo dva atentata, jedan u Budvi i jedan na Ibarskoj magistrali, a takođe je dva puta hapšen 9. marta 1991. godine, kao i u junu 1993. godine kad je, sa suprugom Danicom, osuđen na dva meseca zatvora. 

Tanjug/Rade PrelićVuk Drašković preživeo dva atentata

Vuk Drašković je učestvovao i u osnivanju DOS-a, a u Skupštinu Srbije ušao je 2004. godine, u koaliciji sa Novom Srbijom Velimira Ilića. Bio je i ministar spoljnih poslova.

Saradnja sa SNS

Sarađivao je i sa SNS, a iako zvanično nije bio potpisan koalicioni sporazum SPO sa vladajućom strankom, dvojica njihovih funkcionera Aleksandar Čotrić i Aleksandar Jugović našli su se kao kandidati za narodne poslanike na izbornoj listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

On je poručio da će uslediti period konsolidacije i reorganizacije stranke i stranačkih aktivnosti "kako bismo svi zajedno učestvovali u društvenom dijalogu, političkoj borbi ideja i kreiranju sopstvene budućnosti u skladu sa tradicijom koju ćemo i dalje baštiniti". 

Zaključio je da je Srpski pokret obnove nacionalna, demokratska, liberalna i građanska monarhistička stranka.

Komentari (0)