Brnabić nazvala blamantnim predlog opozicije o litijumu: Besmislen je, nećemo podneti amandmane

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je sve spremno za sednicu parlamenta na kojoj će se raspravljati o predlogu opozicije da se zabrani istraživanje, eksploatacija i prerada litijuma i bora. Predlog je blamantan, nećemo podnositi amandmane, dodala je ona.

Izvor: RTS/Tanjug   |  

06.10.2024. 09:25

Brnabić nazvala blamantnim predlog opozicije o litijumu: Besmislen je, nećemo podneti amandmane
Tanjug/Strahinja Aćimović

Sednica počinje u ponedeljak u 10 časova, a prema rečima Brnabić reč je o važnoj temi za građane koji su uplašeni. Istakla je da je predlog zakona nepotkovan i da ga je trebalo vratiti na doradu.

Brnabić je za RTS rekla da je neverovatno da su predstavnici opozicije insistirali da predsednik Aleksandar Vučić ne dođe na sednicu o litijumu, a reč je o gorućem pitanju u Srbiji i ukazala da to pokazuje da ne veruju u snagu svojih argumenata.

Ona je ocenila da opozicija želi da izbegnu predsednika Vučića zbog ogromnog straha od njegovih argumenata.

"Sramotno je da se od parlamenta pravi politički rijaliti, a ovakav predlog zakona je nepotkovan i neargumentovan i nikada ne bi trebalo da se nađe na plenumu, da smo ga vratili na doradu rekli bi da ne smemo da razgovaramo o tome", navela je predsednica Skupštine.

Brnabić je istakla da je reč o blamantnom predlogu zakona koji unižava parlment i morao je biti vraćen na doradu.

Prema njenim rečima, ovako nešto u istoriji Srbije se nije našlo u Skupštini.

Na pitanje hoće li poslanička grupa SNS-a podnositi amandmane, kaže da to neće učiniti, jer je nemoguće popraviti predlog zakona.

"Apelujemo na opoziciju da se ne bavimo političkim rijalitijem, moramo da se vratimo ozbiljnom radu", istakla je Brnabić.

Foto: Ognjen Medić

U Skupštini Srbije u ponedeljak počinje nova sednica sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji je podnelo 86 poslanika.

Brnabić čestitala građanima dobijanje investicionog rejtinga

Brnabuć je izjavila da je dobijanje inesticionog kreditnog rejtinga za Srbiju istorijska vest i prekretnica, ističući da će sada biti lakše privući najveće investitore, najkredibilnije kompanije i otvarati radna mesta koja su sve bolje plaćena.

Brnabić je za RTS rekla da je zapravo teško objasniti značaj i važnost toga i ukazala da je Srbija 2012. godine bila bukvalno na ivici bankrota, da nije bilo novca u budžetu da se isplate penzije, a da je danas rame uz rame sa zemljama u okruženju kao što je Mađarska.

Ukazala je da je Srbija za nepunih 12 godina dobila investicioni kreditni rejting i navela da je pre 10 godina javni dug bio daleko iznad 70 odsto BDP-a, a nezaposlenost iznad 26 odsto.

Ona je čestitala ovaj značajan korak predsedniku, celoj Vladi, premijeru, ministru finansija Siniši Malom, ali na prvom mestu građanima Srbije, dodajući da je ovo "naš uspeh".

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)