Vučić: Srdačan sastanak sa Šolcom u Hamburgu, uskoro ćemo obići nemačke rudnike litijuma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Hamburgu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Vučić i Šolc su prethodno učestvovali na otvaranju prve Hamburške konferencije o održivosti, a uskoro će, kako je Vučić najavio, zajedno ići da vide nemačke rudnike litijuma.

Izvor: Tanjug   |  

07.10.2024. 16:12 >> 16:28

Vučić: Srdačan sastanak sa Šolcom u Hamburgu, uskoro ćemo obići nemačke rudnike litijuma
Foto: Tanjug/Marcus Brandt/Pool Photo via AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom imao srdačan sastanak i da su razgovarali o brojnim temama, evropskom putu Srbije, kao i o situaciji na AP Kosovo i Metohija.

"Razgovarali smo o određenim pitanjima vezanim za Kosovo i Metohiju, iznesli smo različite stavove, ali i veliku saglasnost po pitanju brojnih svetskih tema. Istovremeno, naglašena je važnost naše saradnje, zahvalnost našim partnerima za ogroman broj fabrika i investitora koji iz Nemačke zapošljavaju ljude u našoj zemlji i doprinose njenom razvoju. Da nije bilo nemačkih kompanija, teško da bismo došli do ovakvog investicionog rejtinga, na čemu su nam nemački domaćini i kancelar Šolc čestitali", rekao je Vučić.

Foto: AP/Georg Wendt

Preneo je novinarima da su razgovarali i tome što je Srbija postala deo globalne inicijative za baterije.

Vučić: Uskoro sa Šolcom idem da vidim nemačke rudnike litijuma

Predsednik Srbije izjavio je da očekuje da uskoro sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom obiđe rudnike litijuma te zemlje.

"Šolc me je obavestio da mu je češki premijer Petr Fijala upravo saopštio da Češka kreće u izgradnju litijumskog rudnika. I oni će krenuti u razgovore, da li od toga da naprave jedan veliki, najveći u Evropi, ili će da prave dva, koja bi bila u prva tri najveća u Evropi", rekao je Vučić nakon sastanka sa Olafom Šolcom.

Dodao je da će Srbija narednih dana potpisati važan ugovor sa američkom firmom UGTR za izgradnju više od jednog gigavata instalirane snage solarnih parkova, sa, kako je naveo, balansirajućim kapacitetima od 200 do 250 megavata.

Predsednik Vučić doputovao je u Hamburg gde učestvuje na konferenciji o održivosti.

Vučić će učestvovati na panelu "Pregovori o novoj alijansi – odgovoran i kružni lanac snabdevanja baterijama", a tokom boravka u Hamburgu razgovaraće i sa drugim zvaničnicima.

Nakon posete Hamburgu, predsednik Vučić će otputovati u Tivat i učestvovati na Samitu Brdo-Brioni procesa.

Na konferenciji u Hamburgu učestvuju šefovi država, predstavnici privatnog sektora, akademske zajednice, civilnog društva i međunarodnih organizacija.

Vučić će u utorak govoriti na panelu "Pregovori o novoj alijansi - odgovoran i kružni lanac snabdevanja baterijama".

Konferenciju, koja se održava prvi put, otvorio je Šolc, a na prvom panelu su govorili i predsednik Svetske banke Adžaj Banga, predsednik Namibije Nangolo Mbumba i premijerka Barbadosa Mia Motlej.

Hamburška konferencija o održivosti, u vreme rastućih geopolitičkih kriza, promoviše multilateralnu razmenu, podstiče otvoreni dijalog i ima za cilj jačanje uloge i poverenja u međunarodna partnerstva.

Tokom dva dana konferencije planirane su brojne diskusije koje su fokusirane na dizajn političkih okvira za zajedničko delovanje i stvaranje iskoraka za postizanje Ciljeva održivog razvoja do 2030. godine.

Hamburška konferencija o održivosti posebno ima za cilj jačanje uloge i odgovornosti privatnog sektora u novim savezima za održivost. 

Inače, ciljeve održivog razvoja, usvojile su Ujedinjene nacije 2015. godine kao univerzalni poziv na akciju za okončanje siromaštva, zaštitu planete i obezbeđivanje da do 2030. godine svi ljudi uživaju u miru i prosperitetu.

Hamburška konferencija o održivosti je nastala kao inicijativa nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, Fondacije Mikel Oto i grada Hamburga.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)