Izabran novi izvestilac EP za Srbiju: Tonino Picula umesto Vladimira Bilčika

Za novog izvestioca Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju izabran je Tonino Picula iz Progresivne alijanse socijalista i demokrata (S&D), potvrđeno je dopisniku Tanjuga u EP.

Izvor: Tanjug   |  

22.10.2024. 10:09

Izabran novi izvestilac EP za Srbiju: Tonino Picula umesto Vladimira Bilčika
Foto: AP/Misha Japaridze

On je izabran na plenarnoj sednici EP na kojoj su izabrani i drugi izvestioci za Zapadni Balkan, a na toj funkciji zameniće bivšeg slovačkog poslanika u EP iz redova Evropske narodne partije (EPP) Vladimira Bilčika, koji se nije kandidovao na izborima održanim za EP u junu 2024. godine. 

Izvestioci u EP su, između ostalog, odgovorni za pisanje izveštaja o stanju u državama kandidatima, o kojima se najpre razmatra na sednici Odbora za spoljne poslove, a potom i na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta, gde se i glasa o izveštajima. 

Poslanici SD biće zaduženi i za Albaniju, izvestilac za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo biće iz Evropske narodne partije (EPP), za Crnu Goru iz grupe Obnovimo Evropu (Renew), dok će izvestilac za Severnu Makedoniju biti iz grupe Zeleni.  

Ko je Picula

Tonino Picula (63) hrvatski je političar iz Socijaldemokratske partije Hrvatske i evroposlanik od 2013. godine. Najpoznatiji je kao ministar spoljnih poslova u vladi Ivice Račana (2000-2003), ali i kao član hrvatskog Sabora, predstavnik Sabora u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, gradonačelnik Velike Gorice.

U poslednjem sazivu Evropskog parlamenta radio je kao koordinator SD u Odboru za spoljne poslove (AFET), bio predsednik Radne skupine za Zapadni Balkan u AFET-u, stalni izvestilac EP za odnose sa SAD i sa Crnom Gorom.

Radio je i kao izvestilac EP za preporuke o Zapadnom Balkanu uoči zagrebačkog samita, ali i kao član delegacije za odnose s BiH i Kosovom i zamenik člana delegacije u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Srbije. 

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)