Vučević: Situacija na severu Kosova gotovo neodrživa; Đurić: Kazniti Prištinu

Predstavnici Vlade Srbije izrazili su ogorčenost postupcima Prištine. Premijer Miloš Vučević je ocenio da se nastavlja teror premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nad Srbima na KiM,a ministar spoljnih poslova Marko Đurić da Prištinu treba kazniti.

Izvor: Tanjug   |  

31.08.2024. 13:11

Vučević: Situacija na severu Kosova gotovo neodrživa; Đurić: Kazniti Prištinu
Tanjug/Sava Radovanović Miloš Vučević

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je povodom upada kosovske policije u srpske institucije na severu KiM, da se nastavlja teror premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nad Srbima na KiM, pre svega na severu i da je situacija gotovo neodrživa, ali da ne smemo da nasednemo na provokacije.

"Situacija je gotovo neodrživa. Mi ne smemo da nasedemo na provokacije, ne smemo da uvedemo Srbiju u rat. Kurtijev cilj jeste da naši živci budu potpuno istrošeni, istanjeni, da dođe do ishitrene reakcije naše države i da naravno odemo u pravcu u kojem ne želimo da idemo i ne treba da idemo, to su sukobi, ratovi", istakao je Vučević nakon obraćanja na centralnom godišnjem okupljanju dijaspore i Srba iz regiona održanom u Skupštini Srbije.

Dodao je da ne treba da zaboravimo da na teritoriji KiM postoje i trupe KFOR-a, odnosno NATO alijanse i izrazio uverenje da KFOR ima svest o svojoj odgovornosti po pitanju bezbednosti.

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je da jednostrane akcije privremenih prištinskih institucija predstavljaju pretnju po stabilnost i da bi ih trebalo kazniti.

"Dok je Srbija pouzdan partner EU i međunarodne zajednice i nastavlja da jača svoje odnose svaki dan (pogledajte sastanak predsednika Vučića i Makrona ove sedmice ili posetu nemačkog kancelara i mnogih drugih), sve očajniji i izolovaniji etnonacionalistički režim Aljbina Kurtija pribegava nasilju i destabilizaciji da bi privukao pažnju na sebe kao onoga koji kvari regionalne i globalne odnose", napisao je šef srpske diplomatije na platformi X.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti svojom antisrpskom politikom sprovodi etničko čišćenje, kao i da je jasno da gašenjem srpskih institucija želi da završi sa srpskim narodom.

Tanjug/Sava Radovanović

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar pozvao je sve u Evropi koji se zalažu za poštovanje tekovina demokratije da momentalno zaustave akcije premijera privrmenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija na severu KiM, koje uključuju i upad u krug Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici.

"Da li je moguće da svetski zvanicnici, a pre svih oni iz EU, tako glasno ćute i okreću glavu pred terorom Kurtija nad Srbima na KiM i upadom njegovih 'specijalaca' u krug bolnice u Kosovskoj Mitrovici", upitao je Lončar i podsetio da su bolnice uvek bile zaštićene zone.

Kosovska policija upala je u petak u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Komentari (0)