Vučić: Jasno je da Kurti hoće progon Srba, u naredna 72 sata javno se obraćam sa zahtevima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se u naredna 72 sata obratiti javnosti povodom onoga što Srbija zahteva zbog brutalnog napada na srpsko stanovništvo, pre svega na severu KiM i istakao da je jasno da premijer privremenih prištinskih insistucija Aljbin Kurti želi progon Srba.

Izvor: Tanjug   |  

10.09.2024. 12:33

Vučić: Jasno je da Kurti hoće progon Srba, u naredna 72 sata javno se obraćam sa zahtevima
Foto: Tanjug

Predsednik je to rekao novinarima nakon odvojenih sastanaka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom.

"Moramo da se borimo za poziciju Srbije u svetu, da tražimo saveznike. Radićemo na tom planu i po tom pitanju sve što je moguće, ali sada nam je potpuno jasno da Kurti želi uništenje srpskog naroda i progon srpskog naroda i mislim da to nije samo nama jasno, već i svima drugima", rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Istakao je da je za očekivati da sa dalekosežnim i važnim predlozima izađemo pred Skupštinu Srbije tokom oktobra.

"Kada ukinete 5.800 radnih mesta i kada ljudi više ne mogu ni da se venčaju, ni da se razvode, ne mogu da dobiju potvrdu da im je majka, otac ili dete preminulo, kada ne mogu da obavljaju ništa od onoga što svako u savremenom svetu može, samo zahvaljujući ilegalnim, kriminalmim i protivzakonitim odlikama Aljbina Kurtija, a da pri svemu tome iz Evrope i Kvinte dođu samo reči osude, a na delu se ništa ne vidi, onda ma koliko su vam vezane ruke, ma koliko se nalazite u teškoj poziciji još od 2008. godine, pa i pre toga, morate da preduzimate radnje koje će da vode ili vraćanju određenih prava, što bi se nazvalo status quo ante, ili da kažete da niste u stanju da zaštitite i sačuvate svoj narod", rekao je Vučić.

Poručio je da "nemamo pravo da kažemo ovo drugo, jer smo vezani i Ustavom Republike Srbije i rezultatima dijaloga i sporazuma koji su potpisani".

Predsednik je ponovio da će se "ozbiljnim merama i ozbiljnim stvarima" obratiti u roku od 72 sata.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je istakao da je Srbija uvek za dijalog i da je spreman da ide da razgovara sa Kurtijem u Briselu.

"Srbija neće dozvoliti pogrom i progon svog stanovništva, a sasvim je jasno da je to postao jedini cilj Kurtijeve vlasti", naglasio je predsednik.

Komentari (0)