Četvorici srpskih mladića do 30 dana kućnog pritvora, porodice protestovale u Kosovskoj Mitrovici

Osnovni sud u severnom delu Kosovske Mitrovice odredio je meru kućnog pritvora do 30 dana četvorici srpskih mladića koji su u utorak uhapšeni pod optužbom za napad na službeno lice, rekao je advokat Nebojša Vlajić.

Izvor: Kosovo online, Tanjug   |  

11.09.2024. 18:38 >> 16:08

Četvorici srpskih mladića do 30 dana kućnog pritvora, porodice protestovale u Kosovskoj Mitrovici
Foto: Kosovo Online Narod na protestima u Severnoj Mitrovici

Vlajić je za Tanjug naglasio da odlukom suda okrivljeni mogu biti samo delimično zadovoljni.

"Zadovoljni smo zbog toga što smo dokazali da bi određivanje mere pritvora bila preterana reakcija na jedan, u suštini nevažan događaj gde nažalost može da se zameri i jednoj i drugoj strani, ali da samo jedna strana izvuče posledice to ne bi bilo u redu", rekao je Vlajić.

Vlajić je naglasio da je sud odbio predlog tužioca da se okrivljenima odredi sudski pritvor i da će oni uskoro biti kod svojih kuća.

"Nakon toga videćemo šta će se dalje dešavati. Ovo je mala pobeda pravde jer ti ljudi imaju pravo da žive normalan život i da se vrate svojim porodicama i svojim obavezama, a mala je zato što im je određen kućni pritvor, smatrali smo da ni to nije bilo potrebno", rekao je Vlajić.

Roditelji srećni zbog odluke suda

Otac jednog od uhapšenih mladića, Srđan Jović naglasio je da je kao roditelj srećan zbog današnjeg epiloga dodajući da je ovo samo prvi korak u borbi da se nedužni mladići u potpunosti oslobode.

"Kao roditelj sam srećan jer smo pobedili, prvi korak je taj da su deca u kućnom pritvoru, moglo je i to da se izbegne, ali na sreću nisu otišli u pritvor. Zahvaljujem se svim ljudima koji su danas bili ovde i koji su nam pomogli u zajedničkoj borbi da ipak ostvarimo neka prava. Mislim da smo dosta toga uradili i da treba da se borimo i dalje da ih potpuno oslobodimo od krivice za koje su nedužni", rekao je Jović.

Članovi porodica i građani su održali tokom dana višečasovni protest ispred policijske stanice u severnom delu Kosovske Mitrovice zahtevajući njihovo puštanje na slobodu.

Oni su uzvikivali: "Pustite nam decu", "Vi ste teroristi", "Kukavice", mnogi su izražavali protest duvanjem u pištaljke, prenosi Kosovo online.

Među okupljenim građanima nalazili su se roditelji uhapšenih mladića, koji su ponovo razgovarali sa policajcima. Oni su od nadležnih tražili da vide svoju decu, da im kažu u kakvom su stanju i kada će biti oslobođeni. 

Kosovska policija tvrdi da su dva policajca povređena

Roditelji su posebno uznemireni jer Kosovska policija tvrdi da su dva njihova pripadnika povređena u navodnom napadu na njih.

Kako je rekao jedan od roditelja "od rasprave sa policijom, preko pocepane košulje, pa do povređenog policajca sada i dalje raste broj povređenih policajaca iako je prošlo više od 36 sati od incidenta".

Foto: Kosovo OnlineProtest ispred policijske stanice u Severnoj Mitrovici

Na zahtev policije da se okupljeni sklone sa ulice kako bi nesmetano mogli da dovedu uhapšene i izvedu ih pred sudiju, građani su se povukli sa strane oslobodivši prolaz, ali su rekli da će ostati u blizini i pratiti situaciju ponovivši da se traži oslobađanje uhapšenih.

Prisutni su bili i predsednik Srpske liste Zlatan Elek, predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac i ostali čelnici Srpske liste. Tu su bili i predstavnici Srpske demokratije.

Roditelji uhapšenih rekli da su im deca maltretirana tokom privođenja

Podsetimo, četvorica mladića uhapšena su oko ponoći u noći između 9. i 10. septembra kada su i pretučeni od strane Kosovske policije.

Roditelji privedenih mladića rekli su da su im "deca mučki maltretirana prilikom privođenja, navodeći da su ih vukli po podu dok su njihove vapaje za pomoć ućutkivali kolenima". 

Mladićima je određen pritvor od 48 sati i odvedeni su u policijsku stanicu u Južnu Mitrovicu.

Komentari (0)