Starović: Paket mera za pomoć Srbima na KIM najsveobuhvatniji u poslednjih 25 godina

Paket mera koji je Vlada usvojila kako bi zaštitila prava Srba i vitalnih državnih i nacionalnih interesa na KiM je najsveobuhvatniji politički i socijalno-ekonomski paket u poslednjih 25 godina, tvrdi ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

Izvor: RTS   |  

15.09.2024. 09:09

Starović: Paket mera za pomoć Srbima na KIM najsveobuhvatniji u poslednjih 25 godina
Foto: Kosovo Online

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović rekao je za RTS da će neke od mera biti primenjene već početkom novembra. Taj paket ima, kako kaže, političko-pravosudno dimenziju, ali i onu socijalno-ekonomsku. 

Starović najavljuje da će u narednih mesec i po Skupština proglasiti  KIM područjem posebne socijalne zaštite.

"To ćemo regulisati i kroz adekvatno zakonsko rešenje u narednih šest sedmica, ali i već sada praktično i kroz rebalans budžeta za 2024. godinu i nacrt budžeta za 2025. godinu", rekao je Starović.

Pomoć socijalno ugroženima i učenicima

Čitav niz resora je, kaže Starović, dobio jasne zadatke sa konkretnim merama koje ovaj socijalno-ekonomski paket obuhvata.

"Govorimo o pomoći od 20.000 dinara za 5.000 socijalno ugroženih pojedinaca, odnosno porodica na Kosovu i Metohiji, kao i pune zarade od 60.000 dinara za dodatnih 300 nezaposlenih lica", rekao je Starović.

"Svi naši đaci, učenici sa prostora Kosova i Metohije, dobiće besplatne pakete udžbenika od vrednosti od 20.000 dinara, a uz to uvodimo i tzv. užinski dodatak, što znači da će svako dete u predškološkoj ustanovi, u osnovnoj ili srednjoj školi, dobiti dodatak u vrednosti od 5.000 dinara.
Bez obzira da li imamo jedno, dva ili tri školska deteta u nekoj porodici", naveo je Starović. 

Prema njegovim rečima, u sve to ide i ulaganje u tu obrazovno-vaspitnu i sporsku, i turističku infrastrukturu.

"Mi gradimo potpuno dva nova vrtića u Kosovskom pomoravlju, radimo rekonstrukciju, adaptaciju i nadogradnju čitavog niza vrtića, gradnju jedne sportske hale, više sportskih terena, etnosela kod manastira Draganac i ovo nije kraj spiska", rekao je Starović.

Komentari (0)