NATO: Potrebno trajno rešenje u dijalogu Beograda i Prištine, KFOR ostaje na Mostu na Ibru

U dijalogu Beograda i Prištine potrebno je inkluzivno i trajno rešenje, saopštio je pomoćnik generalnog sekretara NATO za operacije Tom Gofus nakon odvojenih sastanaka sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem.

Izvor: Tanjug   |  

17.09.2024. 22:20

NATO: Potrebno trajno rešenje u dijalogu Beograda i Prištine, KFOR ostaje na Mostu na Ibru
Tanjug/STR

"Odluke se moraju donositi kroz dijalog, uz blagovremenu i efikasnu koordinaciju sa međunarodnom zajednicom i na način koji ne dovodi u opasnost bezbednost lokalnih zajednica ili NATO trupa. Misija KFOR pod vođstvom NATO-a obavezana je mandatom UN da se bavi bilo kakvim bezbednosnim zabrinutostima, kao i da se postara za sigurno okruženje", rekao je Gofus, saopšteno je iz NATO.

Tema odvojenih sastanaka bile su bezbednosna situacija u AP KiM, kao i "potencijalno otvaranje drumskog saobraćaja" na mostu na reci Ibar u Kosovskoj Mitrovici, a Gofus je istakao da će pripadnici KFOR održati prisustvo na mostu i nastaviti da sprovode redovne patrole u okolnim područjima.

Gofus je ponovio punu podršku NATO dijalogu za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine uz podršku EU, naglasivši da to predstavlja okvir za rešavanje otvorenih pitanja i postizanje rešenja koja poštuju prava svih zajednica, što je ključno za trajnu bezbednost na AP KiM i stabilnost širom Zapadnog Balkana.

U saopštenju NATO se ponavlja da KFOR nastavlja da sprovodi svoj mandat zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine, tako da doprinosi bezbednom i sigurnom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na AP KiM i slobodi kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno.

Do odvojenih sastanaka došlo je danas na marginama Dijaloga uz posredstvo EU čiji je domaćin bio specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. Pored Gofusa, sastanicma je prisustvovao i komandant civilnih operacija u Službi EU za spoljne poslove Stefano Tomat.

Komentari (0)