Sahranjena Radmila Živković, komemoracija održana u Narodnom pozorištu: "Nije bila obična glumica"

Glumica Radmila Živković (1953-2024) sahranjena je u Aleji zaslužnih građana u Beogradu. Prethodno je u Narodnom pozorištu, njenoj matičnoj kući, održana komemoracija u prisustvu članova porodice, kolega i poštovalaca.

Izvor: Tanjug   |  

24.09.2024. 13:24 >> 15:11

Sahranjena Radmila Živković, komemoracija održana u Narodnom pozorištu: "Nije bila obična glumica"
Foto: ATAImages/R.Z.

Na komemoraciji od Živković su se oprostili govorima ministri kulture Nikola Selaković i unutrašnjih poslova Ivica Dačić, kao i upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Bule Goncić.

Na velikoj sceni Narodnog pozorišta, čiji je Živković bila član od 1984. godine i prvakinja Drame, prikazani su brojni odlomci njenih uloga u filmovima, serijama i pozorištu, uz fotografije, nakon čega su prisutni od glumice oprostili dirljivo višeminutnim aplauzom.

U obraćanju prisutnima, Goncić je rekao da Živković "nije bila obična glumica", i da joj je "nesvakidašnji dar otvorio vrata filma, pozorišta i televizije".

Goncić je podsetio da sagledavajući umetničku biografiju Živković vidimo da je bila pet decenija prisutna na filmu, u pozorištu i televiziji.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prema njegovim rečima, glumački dar Živković je odmah bio prepoznat u Ateljeu 212 gde je igrala u "Čudu u Šarganu" ili u Pozorištu na Terazijama u "Soliteru" i drugim predstavama, "sve više obasjavajuči naše scene". Od filmova Živković je igrala u "Košavi", "Hajdučkim vremenima", "Kvaru", "Petrijinom vencu", "Soku od šljiva", "Varioli veri" i drugim naslovima, podsetio je Goncič, dodavši da je "njen dar nesumnjivo prepoznat od reditelja, kolega, stručne javnosti i publike".

Kako je dodao, Živković je od 1984. godine u Narodnom pozorištu igrala u brojnim predstavama kakve su "Razvojni put Bore Šnajdera", "Hasanaginica", "Gospođa ministarka", "Koštana", "Nečista krv" i "Magbet".

"Svetlo Živković nikada se nije ugasilo, nikad trepnulo. Njena najveća snaga je bila istina, koja joj je davala jedinstven glumački izraz, koji se ne može naučiti. To ili imaš ili nemaš. Najhumanije u čoveku je imala u izobilju", poručio je Goncić.

Podsetivši na njene brojne uloge na televiziji, među kojima su serije "Zona Zamfirova" i "Ulica lipa", Goncić je dodao da je to "sve bila Rada, čaroban dar, nepresušna kreativnost i snažna emocija".

Foto: ATAImages/R.Z.

Goncić je ocenio da je Živković bila jedna od "najznačajnijih srpskih glumica, koja je svojim stvaralaštvom snažno obeležila pozorišnu i filmsku umetnost s kraja 20. i početka 21. veka".

Selaković je ocenio da je Živković bila "zrnce zlata", i da je "neverovatna količina žara sa kojom je kao žena otmenosti i izrazitog temperamenta radila svoj posao".

"Neverovatno je koliko je i najmanjom sporednom ulogom znala da baci u senku glavne likove predstava, filmova i televizije, gde je sijala kao zvezda. Srpsko glumište je izgubilo mnogo", istakao je Selaković.

Dačić je podsetio da je porodično bio vezan sa Živković, koja je bila "legenda u svojoj profesiji", gde se "nametnula svojim talentom".

Foto: ATAImages/R.Z.

Podsetivši da je Živković snimila više od 50 filmova i serija, Dačić je dodao da je nagrađivana Sretenskim ordenom drugog stepena, nagradom "Žanka Stokić", kao i nedavno "Nušićevom nagradom" za životno delo.

Dačić je naglasio da je Kruševljanka Živković bila "duhovita, nadarena, često bez dlake na jeziku, direktna i otvorena".

Foto: ATAImages/R.Z.

Radmila Živković preminula je 20. septembra.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)