Izložba akvarela i kolaža Raše Todosijevića petog septembra u galeriji "X Vitamin"

Izložba akvarela i kolaža Raše Todosijevića "Velika fantazija" biće otvorena u četvrtak petog septembra u 19 časova u beogradskoj galeriji "X Vitamin", najavili su organizatori.

Izvor: Tanjug   |  

02.09.2024. 13:47

Izložba akvarela i kolaža Raše Todosijevića petog septembra u galeriji "X Vitamin"
Envato Akvarel

"Crteži i akvareli koje je radio tokom kriznih devedesetih postali su glavno sredstvo izražavanja kojim Raša Todosijević iznosi svoj komentar o društvu, pravi određene relacije, istorizuje i demitologizuje javni, popularni i politički diskurs", kaže Saša Janjić u predgovoru kataloga.

Iako ga većina, dodaje Janjić, stručne javnosti i poštovalaca savremene umetnosti identifikuje kao beskompromisnog konceptualistu i primarno povezuje sa nepredmetnom umetnošću, Todosijevićev umetnički habitus je i te kako utemeljen u slikarskom i crtačkom postupku, te promišljenim referencama na umetnike i primere iz istoriji umetnosti.

"Paralelno sa performansima i instalacijama, tokom godina nastajali su mnogobrojni crteži, slike i akvareli koji nisu bile sporedna, već jedna disciplinovana aktivnost umetnika koja uključuje posvećenost vizuelnom kao sredstvu ekspresije po sebi, ali i vizuelnom mišljenju kao načinu studioznog promišljanja i britkih analiza vlastitih raspoloženja, strahova i nadanja u kontekstu preovlađujuće društvene realnosti"

Dragoljub Raša Todosijević je jedan od najvažnijih srpskih i jugoslovenskih umetnika, poznat po svojoj političko-kritičkoj umetnosti koja je započela u krugu beogradskih konceptualnih umetnika sedamdesetih godina.

Njegovi ikonični radovi, nastali tokom pola veka, predstavljaju sveže i provokativno polazište za promišljanje o prirodi umetnosti i umetničke slobode u društvenom i političkom kontekstu.

Raša Todosijević je rođen u Beogradu 1945. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1969. godine. Izlagao je na mnogim značajnim izložbama i u prestižnim institucijama širom sveta.

Komentari (0)