(FOTO) Železnička stanica na kojoj nikada nije prodata nijedna karta

Šarganska osmica spominje se kao jedinstveno graditeljsko remek delo u svetu među prugama uskog koloseka i najatraktivnija je turističko-muzejska železnica u Evropi. Povezivala je Beograd sa Sarajevom od 1925. do 1974. godine. A potom je zaboravljena.

Izvor: Tanjug   |  

22.10.2024. 17:48

(FOTO) Železnička stanica na kojoj nikada nije prodata nijedna karta
Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Otrgnuta od zaborava, Šarganska osmica je obnovljena, ali ovog puta za potrebe odmora, rekreacije i uživanja. Putujući čuvenom rutom, od Šargana do Mokre Gore, u obliku broja osam, putniku je gotovo nemoguće da odredi kuda je voz već prošao, a kuda tek treba da prođe.

Ova jedinstvena pruga, širine koloseka 760 mm, prolazi najlepšim planinskim predelima Mokre gore preko pet mostova i kroz 22 tunela.

Na ukupnoj dužini pruge, na relaciji Mokra gora - Šargan Vitasi, od 15,5 km prelazi se visinska razlika od 300 metara.

Voz "Nostalgija", lokomotiva JŽ 83-173, koju čine restaurirani vagoni, saobraća tokom letnje i zimske turističke sezone. Pogodan je za organizovanje turističkih putovanja, izleta, ekskurzija, kao i za snimanje filmova, TV serija, TV drama, spotova, reklama i slično. 

"Nostalgija", nekada najmoćnija mašina svoje klase i uglancani vagoni, dočaravaju dah prošlih vremena vozeći dolinom prosutom po padinama Zlatibora, Tare i Šargana. Usputna stanica Jatare poznata je po tome što u njoj nikada nije prodata nijedna karta.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)