Ambasada Izraela u Sarajevu planirala izložbu na godišnjicu napada Hamasa, gradonačelnica: "Moralni paradoks"

Ambasada Izraela u Bosni i Hercegovini planirala je da organizuje izložbu u hotelu Evropa u Sarajevu, povodom godišnjice napada palestinske grupe Hamas, a gradonačelnica Benjamina Karić saopštila je da osuđuje bilo kakav čin koji jednostrano prikazuje patnje jednog naroda.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

02.10.2024. 23:23

Ambasada Izraela u Sarajevu planirala izložbu na godišnjicu napada Hamasa, gradonačelnica: "Moralni paradoks"
Foto: Milena Đorđević

Kako je navela, paralelno se, sa druge strane, ignoriše genocid u Gazi i tragedija palestinskog naroda.

"Izrael je, nakon napada, odgovorio ubijanjem preko 41.000 ljudi, uključujući žene, decu, starije i nemoćne, dok su milioni ljudi raseljeni. Ubijanje nedužnih civila, bez obzira na to s koje strane dolazilo, mora da se osudi, ali organizovanje ovakvih događaja, dok se trenutno dešavaju nebrojene ljudske tragedije u Gazi, predstavlja moralni paradoks i šalje poruku indiferentnosti prema nevinim žrtvama. U najmanju ruku, to je provokacija gradu koji je preživeo najstrašnija stradanja, kakvo je naše Sarajevo", saopštila je Karić.

Gradonačelnica glavnog grada Bosne i Hercegovine je takođe izrazila stav da je "potrebnije pozvati na zaustavljanja nasilja, pružanje humanitarne pomoći i obnovu mira", a na kraju poslala i poruku osobama koje su ustupile prostor za ovaj događaj.

"Pozivam one koji su odlučili da ustupe prostor u ovu svrhu da preispitaju svoju odluku", navela je Karić.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)