Pokrenuta istraga o kamenolomu iz kog je bujica odnela kamenje koje je sravnilo Donju Jablanicu

Vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj kantonu otvorile su istragu o kamenolomu iz koga je bujica odnela stenje i sravnila naselje Donju Jablanicu, u kojem su dosad otkrivena tela 15 žrtava.

Izvor: Index.hr   |  

07.10.2024. 16:16

Pokrenuta istraga o kamenolomu iz kog je bujica odnela kamenje koje je sravnilo Donju Jablanicu
Foto: Tanjug/AP/Armin Durgut

Tužilaštvo kantona imenovalo je tim tužilaca, a pripadnici MUP utvrđuju sve okolnosti pod kojima se dogodila tragedija u Donjoj Jablanici, piše Index.hr.

Pritom su dodali kako je poseban naglasak na eventualnoj odgovornosti u vezi sa radom kamenoloma koji se nalazi na nastradalom području. Naložena su veštačenja i pribavljanje poslovne dokumentacije. 

Na vanrednoj sednici održanoj u Mostaru resorno ministarstvo privrede zaduženo je da Vladi i Kriznom štabu dostavi izveštaj i celokupnu dokumentaciju o izdavanju koncesije za kamenolom.

Foto: Tanjug/AP/Armin Durgut

Kantonalna premijerka je na konferenciji za novinare pojasnila da aktuelna vlada uopšte nema podatke da je taj kamenolom radio.

"Ova Vlada nije izdala nikakvu koncesiju za taj kamenolom niti imamo evidentirane koncesijske naknade za kamenolom", rekla je predsednica Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač.

Mediji u BiH su proteklih dana izveštavali kako iza kamenoloma stoji sarajevska kompanija "Sani d.o.o. Jablanica", čiji je vlasnik izvesni Dženan Honđo. Pritom su objavljivali njegove fotografije u društvu s osuđivanim kriminalcima iz Sarajeva.

Mediji tvrde i da je iz satelitskih snimaka jasno kako je kamenolom povremeno radio. 

Na fotografijama iz vazduha jasno se vidi da su bujične poplave aktivirale velike količine stenja iz kamenoloma koji se nalazi na brdu iznad naselja, pa je sravnjena Donja Jablanica.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)