Naređena hitna evakuacija stanovništa Jablanice i Konjica

Federalni štab civilne zaštite izdao naredbu za hitnu evakuaciju stanovništva Jablanice i Konjica, potvrdio je za Avaz.ba Darko Juka, portparol Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Izvor: Avaz.ba   |  

08.10.2024. 22:16

Naređena hitna evakuacija stanovništa Jablanice i Konjica
Foto: Tanjug/AP/Armin Durgut

Kako je rekao, odmah zatim je Štab civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona imao hitno zasedanje i preneo naredbu štabovima civilne zaštite Jablanice i Konjica.

"Procenjeno je treba izvući stanovništvo iz najugroženijih područja. Odmah se krenulo sa evakuacijom stanovništva Donja Jablanica, kao i sela Zlate i Mirke. Civilna zaštita u saradnji sa spasilačkim službama na terenu sprovodi evakuaciju i cilj je izvući stanovnike najkasnije do dva ujutru. Smeštaju ih u već organizovane kolektivne smeštajne jedinice na prostoru Jablanice i Konjica", navodi Juka, piše Avaz.ba.

Na trećoj vanrednoj sednici Federalni štab civilne zaštite je doneo naredbu.

1. Naređuje se Kantonalnom štabu civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, Opštinskom štabu civilne zaštite Jablanica i Gradskom štabu civilne zaštite Konjic da izvrše evakuaciju i zbrinjavanje stanovništva sa ugroženih područja Opštine Jablanica i Grada Konjica.

2. Naređuje se štabovima iz tačke 1. ove Naredbe da osiguraju privremeni smeštaj za evakuisane stanovnike.

3. Naređuje se Crvenom krstu Federacije BiH da za evakuisane stanovnike osiguraju vodu, hranu, lekove i higijenske potrepštine.

4. Za sprovođenje ove naredbe zadužuju se komandanti iz tačke 1. i sekretar Crvenog krsta iz tačke 3. ove Naredbe.

5. Zadužuju se komandanti iz tačke 1. i sekretar Crvenog krsta iz tačke 3. ove Naredbe da u roku od tri dana od dana stupanja na snagu ove Naredbe dostave izveštaj Federalnom štabu civilne zaštite.

6. Rok za realizaciju ove Naredbe je odmah.

7. Ova naredba stupa na snagu danom donošenja.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)