U Jablanici pronađena 26. žrtva poplava, forenzičari tvrde da niko nije stradao utapanjem

Spasilačke ekipe u koordinaciji s nadležnim policijskim i drugim službama pronašli su telo poslednje žrtve iz Donje Jablanice za kojom se tragalo, potvrđeno je za portal Avaz iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Izvor: Avaz, Tanjug   |  

14.10.2024. 15:49

U Jablanici pronađena 26. žrtva poplava, forenzičari tvrde da niko nije stradao utapanjem
Foto: MUP Srbije

Telo je nađeno na brani HE Grabovica, time se broj žrtava kataklizme u Jablanici popeo na 19.

Osim u Jablanici, nastradale su tri osobe u Fojnici, četiri osobe u Konjicu, dok se za još jednom osobom iz Konjica i dalje traga.

Poplave, usled obilnih padavina, koje su pogodila BiH, odnele su najmanje 26 života.

Nevreme, u noći između 3. i 4. oktobra, razorilo je puteve, kuće i nanelo veliku materijalnu štetu.

Nastradali u poplavama na području Donje Jablanice biće kolektivno sahranjeni u utorak u 14 časova, potvrđeno je iz Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Jablanica.

Forenzičari: Nijedna žrtva nije stradala utapanjem

Nijedna od 20 žrtva nedavnih katastrofalnih poplava u Jablanici, Federacija BiH, nije stradala utapanjem, saopštili su u ponedeljak forenzičari iz Trebinja i Foče, dr Dražen Damjanjuk, odnosno dr Boris Pejić, koji su ih identifikovali i obdukovali.

Foto: MUP Srbije

"Svi su stradali od zapušenja grkljana i dušnika zemljom i muljem, ili su stradali od mehaničkih povreda, zadobijajući teške prelome od stena i drugog materijala koji je padao po njima", kazao je Damjanjuk.

"Posao smo radili sa dosta teških emocija"

Damajnjuk i Pejić su radili po spiskovima nestalih Jablaničana, pa je Damjanjuk obdukovao i bračni par koji je pronađen zagrljen u smrti, a Pejić je radio na lešu nastradale trudnice u sedmom mesecu trudnoće, ali su, kako kažu, i jedan i drugi, iako su do sada radili na brojnim "teškim slučajevima", ovaj posao uradili sa dosta teških emocija.

"Nas dvojica smo obradili i osam leševa iz jedne iste familije, iz koje je ostao samo jedan dečačić, tako da je sve to skupa jako potresno, ali, to je naš posao", kazao je dr Damjanjuk, prenose banjalučke Nezavisne novine.

Na telima je, kazao je, bilo toliko zemlje i mulja da je, njegovom pomoćniku bilo potrebno pola sata da za obdukciju pripremi jedno od njih.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)