Plenković: Opozicija da "mućne glavom" pre glasanja o podršci Ukrajini

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovo je optužio predsednika Republike Zorana Milanovića da "flagrantno laže" kada je reč o upućivanju oficira Hrvatske vojske u misiju podrške Ukrajini.

Izvor: Tanjug   |  

17.10.2024. 16:18

Plenković: Opozicija da "mućne glavom" pre glasanja o podršci Ukrajini
Foto: Tanjug/Hina//Dario Grželj

Nakon što je Milanović odbio da da prethodnu saglasnost za učešće hrvatskih oficira na predlog Vlade u misiju podrške Ukrajini, odluku o tome može da donese samo sabor dvotrećinskom većinom.

Na Plenkoviću je sada da poslanike opozicije ubedi da glasaju za tu odluku.

"Hrvatska vlada je procenila da bi hrvatski oficiri, njih dvoje, trebalo da učestvuju u NATO misiji podrške koja se u ovom trenutku formira i generiše za logističku podršku Ukrajini. Zašto to smatramo? Zato što je to izraz solidarnosti prema zemlji koja je žrtva ruske agresije, zemlji u kojoj imamo na stotine hiljada mrtvih, iz koje imamo pet do šest miliona izbeglica, zemlji u koju su Rusi sistemski uništavali energetsku infrastrukturu, ciljali namerno i gađali civilne objekte i želeli de facto da okupiraju suverenu susednu zemlju", poručio je Plenković iz Brisela.

On je dodao da je Hrvatska zemlja koja poštuje međunarodno pravo i istakao da je bila "žrtva velikosrpske Miloševićevske agresije".

"Hrvatska je zemlja koja hoće da pomogne Ukrajini koja nas je priznala početkom decembra 1991. pre nego članice Evropske unije i smatramo da prijateljskom ukrajinskom narodu treba da pomognemo", rekao je Plenković.

"Milanović laže narod" 

Naglasio je da hrvatska Vlada to radi političkom, privrednom i humanitarnom aktivnošću i izdašnom vojnom pomoći.

"U samoj odluci koju Vlada predlaže Saboru piše da će hrvatski vojnici biti isključivo na teritoriju NATO-a. Teritorija NATO nije Ukrajina. Neshvatljivo je da deo opozicije, deo političkog prostora u Hrvatskoj, mediji, neverovatnim naporom nastoje da uvere Hrvate da se radi o slanju hrvatskih vojnika u Ukrajinu. To je besramna laž koju je u eter namerno plasirao Milanović kako bi zastupajući proruske stavove i proruske interese zamutio vodu u vrlo banalnom i jasnom odlučivanju u Hrvatskom saboru", rekao je Plenković.

Upitao je da li je Hrvatska članica NATO. "Jesmo, šaljemo li dva oficira u Vizbaden u Nemačku, ili po njegovom narativu postajemo neko ko pomaže zaraćenoj strani i uključujemo se u sukob. Šta je to? To je flagrantno laganje hrvatskog naroda koje radi Milanović, a koji ima podršku dela političkih stranaka u Hrvatskoj, a Hrvatsku diskredituju u međunarodnom smislu", rekako je Plenković.

Poslanici da "mućnu glavom"

On je upitao predsednika Milanovića i opoziciju je li konačni cilj da Hrvatska izađe iz NATO i EU.

Budući da je Vladi u parlamentu potrebna dvotrećinska većina za usvajanje odluke o odlasku oficira HV u misiji podrške Ukrajini, Plenković je apelovao na poslanike opozicije da, kako je rekao, "mućnu glavom", a ne da "njihovom glavom mućka Milanović", preneo je HRT.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)