(VIDEO) Heroj Zvezdine pobede protiv Benfike iz 1984. za Newsmax Balkans: U moje vreme nije se radovalo golu iz penala

Bivši reprezentativac Jugoslavije i fudbaler Crvene zvezde Rajko Janjanin, koji je bio heroj velikog preokreta crveno-belih protiv Benfike, prisetio se sa posebnim emocijama utakmice odigrane na današnji dan pre 40 godina i dodao da se od Zvezde, bez obzira na sve, i tada i sada očekuje pobeda.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

19.09.2024. 14:16

(VIDEO) Heroj Zvezdine pobede protiv Benfike iz 1984. za Newsmax Balkans: U moje vreme nije se radovalo golu iz penala
Foto: Privatna arhiva

"Tada se, kao i danas, živelo za velike međunarodne utakmice i derbije. Mnogo je 40 godina, ali naravno da se sećam. Velike su to utakmice na kojima je uvek bilo po 80.000, 90.000 ljudi. Benfika je tada bila najveći tim u Portugalu, a Zvezda je imala slabo proleće. Uspeli smo sve da popravimo, osvojimo prvenstvo, a i ta utakmica protiv Benfike je jedna od velikih", kaže Janjanin za Newsmax Balkans.

Dodaje da je i reprezentacija Jugoslavije je 1984. godine loše prošla na Evropskom prvenstvu, a i za Zvezdu se tada pričalo da je slaba jer ekipa nije bila uigrana.

"Nismo bili favoriti, iako se od Zvezde uvek očekuje pobeda. Došlo je tad dosta novih igrača - Milan Janković koji je posle otišao u Real, zatim Mrkela, Halilović, Krmpotić, Ivković... Bila je i to ekipa, u ono vrene  vrhunskih igrača, ali utakmica nije dobro počela, prvo nesrećni autogol, pa onda još jedan gol za njih. Na poluvremenu su vodili 2:0", proseća se Janjanin.

Janjanin je u igru ušao tek u drugom poluvremenu i postigao het-trik, bio je heroj preokreta i doveo crveno-bele do pobede.

"Ušao sam u drugom poluvremenu, zamenio Jankovića. Dobili smo tu neku ofanzivnu igru, ušao je i Đurovski, a Benfika se malo opustila posle dva nula. Ubrzo se desio prvi penal, pa drugi, a onda je publika uticala više na nas. Imali su i oni šasne i mi. Mi smo došli do trećeg gola, a imali šansu i za 4:2", ispričao je legendarni fudbaler.

Foto: Privatna arhivaBraća Željko i Rajko Janjanin

Nije u tim momentima bilo vremena za mnogo emocija, jer prema rečima Janjanina, dati golove iz penala se podrazumevalo i na terenu se nije razmišljalo o emocijama.

"Danas se igrači mnogo raduju, a u moje vreme se smatralo da je normalno da daš gol iz penala. Ne sećam se sa ove vremenske distance da li sam se radovao, ne mogu reći kako je bilo jer kad si na terenu ne razmisljaš...", iskren je Janjanin.

Prema njegovom mišljenju, Zvezda u poslednje vreme ide ka tome da bude konkurentna u Evropi, ali priznaje da je to teško.

Foto: Privatna arhivaRajko Janjanin sa prijateljem pred utakmicu C. Zvezda - Benfika

"Svaki navijač sigurno, pogotovo oni stariji, očekuje bar da se igraju evropske utakmice i na proleće. Svi se nadamo da će Zvezda u četvrtak prva da postigne gol. Međutim, to se nikad ne zna, svaka generacija ima velike pobede, ali su se gubile i 'dobijene' utakmice", ističe sagovornik Newsmax Balkans.

Janjanin će pred početak utakmice izaći na teren stadiona "Rajko Mitić" i imati priliku da pozdravi publiku. Biće to izuzetna simbolika jer je Zvezda na isti dan pre 40 godina uspela da trijumfuje nad portugalskim velikanom. Sada će na istom mestu gledati meč između Crvene zvezde i Benfike, ovog puta u okviru prvog kola prve faze Lige šampiona.

Foto: Privatna arhivaRajko Janjanin

"Radujem se najviše utakmici, ambijentu. Mislim da može Zvezda da iskorisiti njihovu situaciju, Benfika je promenila trenera, Sporting je trenutno jači", poručuje Janjanin.

Upitan koliko će ostati u Beogradu, legendarni fudbaler naglašava da to zavisi od atmosfere posle utakmice, odnosno od toga da li će se slaviti pobeda ili ne.

Janjanin je, osim u Zvezdi, veliki trag ostavio i u Dinamu iz Zagreba, a nastupao je i za OFI sa Krita i AEK iz Atine.

Komentari (0)