Dunav kod Budimpešte opao za 33 centimetra: "Mađarska se odbranila"

Vodostaj Dunava kod Budimpešte opao je za 33 centimetara, a kod sela Nađibajča na severozapadu Mađarske, Dunav je već 2,5 metara niži.

Izvor: Tanjug   |  

22.09.2024. 22:40

Dunav kod Budimpešte opao za 33 centimetra: "Mađarska se odbranila"
Foto: Tanjug/AP/Denes Erdos

Prema podacima Nacionalne direkcije za vode, poteškoće su prevaziđene, ali je i dalje potrebno obratiti posebnu pažnju, jer su brane i dalje izuzetno opterećene budući da se voda sporo povlači, preneo je portal Porfolio.

Mađarsku su kao i druge zemlje centralne Evrope pogodile velike poplave usled padavina i izlivanja reka. Dunav je u subotu u zoru dostigao vrhunac u Budimpešti, ali je sada u opadanju, preneo je portal Blik.

Prema zvaničnim informacijama Ministarstva vodoprivrede, nivo Dunava se vidno smanjuje.

Jutros u 6 sati u Budimpešti je izmereno samo 797 centimetara, što je 33 centimetra manje od 830 centimetara koliko je izmereno dan ranije.

Prema rečima stručnjaka, do ponedeljka ujutru, otprilike u vreme kada ljudi odlaze na posao, vodostaj bi mogao da bude skoro metar niži nego u subotu ujutru. Očekuje se da će u prestonici Mađarske iznositi 734 centimetra.

Nizvodno od Budimpešte, na jugu Mađarske, očekuje se vrhunac nivoa reke kod Pakša u nedelju uveče, a u ponedeljak uveče kod Baje.

Kako navode u Ministarstvu energetike, nuklearna elektrana Paks nije u opasnosti i poplave i dalje ne ugrožavaju sigurnost snabdevanja energijom.

Od petka, elektrana je na drugom stepenu uzbune za zaštitu od poplava. Vatrogasna organizacija elektrane i stručnjaci za vodu obezbeđuju kontinuirani nadzor nad branom i prevodnicama.

Orban: Mađarska se uspešno odbranila

Mađarski premijer Viktor Orban ocenio je da se Mađarska uspešno odbranila od poplava.

"Kako se spuštamo Dunavom, posle Budimpešte, naša odbrana je u sve boljem stanju", izjavio je Orban, koji je obišao naselja ispod glavnog dela reke.

Prema njegovim rečima, generalno, može se reći da, kada postoji problem, Mađari se okupe i drže zajedno.

"Kada nevolja nestane, onda se, naravno, vraćaju stari problemi", rekao je on.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)