Kapsula smrti: Švajcarska kompanija izvela prvu eutanaziju uz pomoć azota

Švajcarska policija je upozorena da se u severnom delu zemlje desilo asistirano samoubistvo koje uključuje samoubilačku kapsulu Sarko, koja ubrizgava gas azota u zatvorenu komoru. Tim povodom policija je privela više osoba zbog sumnje na podsticanje i pomaganje u eutanaziji 64-godišnje Amerikanke.

Izvor: Sky News   |  

25.09.2024. 09:22

Kapsula smrti: Švajcarska kompanija izvela prvu eutanaziju uz pomoć azota
Foto: Tanjug/AP/Ahmad Seir

Kapsula Sarco, koja nikada ranije nije korišćena, dizajnirana je da omogući osobi unutra da pritisne dugme koje ubrizgava gas azota u zapečaćenu komoru i više se ne probudi. Osoba bi tada trebalo da zaspi i umre od gušenja za samo nekoliko minuta, piše Sky News.

Slučaj je otvoren nakon što je prvi put korišten Sarco. Da se zaista radi o kapsuli za potpomognutu eutanaziju koja je korišćena prvi put, potvrdili su njeni izumitelji. Veruje se da je Amerikanka stara 64 godine prva osoba koja je u njoj umrla.

"Potpomognuto samoubistvo, koje je uključivalo korišćenje kapsule Sarko u blizini šumske kolibe u Merishausenu, dogodilo se u ponedeljak 23. septembra", navodi policija u saopštenju.

Foto: Tanjug/AP/Ahmad SeirTvorac samoubilačke kapsule Filip Ničke

Amerikanka je navodno patila od "vrlo ozbiljne bolesti koja uključuje jake bolove" i želela je da umre, preneo je N1.hr.

The Last Resort, švajcarska kompanija koja stoji iza Sarca, potvrdila je slučaj i navela da je njen kopredsednik Florian Vije bio jedina osoba koja je prisustvovala smrti, što se ne navodi u policijskim izveštajima.

Švajcarska ministarka unutrašnjih poslova Elisabet Bom-Šnajder naglasila je da Sarko nije legalan.

Naime, švajcarski zakon dopušta potpomognuto samoubistvo sve dok osoba oduzme sebi život bez "pomoći", a oni koji pomažu osobi da umre to ne čine iz "bilo kakvog sebičnog motiva".

Izumitelj Sarca Filip Ničke, tvrdi da je njegov uređaj radio tačno onako kako je i dizajniran, rekavši da je omogućio mirnu smrt bez lekova u vreme koje je osoba odabrala.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)