Talibani odbacili optužbe za rodnu diskriminaciju: "Nekoliko odbeglih žena širi propagandu protiv Avganistana"

Talibani su saopštili da je apsurdno optuživati ih za rodnu diskriminaciju i druga kršenja ljudskih prava u trenutku kada se Australija, Kanada, Nemačka i Holandija pripremaju da pokrenu sudski postupak protiv njih zbog kršenja konvencije UN o ženama, čiji je potpisnik i Avganistan.

Izvor: Tanjug   |  

26.09.2024. 18:19

Talibani odbacili optužbe za rodnu diskriminaciju: "Nekoliko odbeglih žena širi propagandu protiv Avganistana"
Foto: Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi

Četiri zemlje su na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku pokrenule inicijativu preneo je AP.

Uprkos obećanju da će vladati umereno nakon što su preuzeli vlast 2021. godine, talibani su zabranili ženama obrazovanje nakon šestog razreda, ulazak u mnoge javne prostore i da rade većinu poslova. U avgustu je Ministarstvo za poroke i vrline donelo zakone kojima se ženama zabranjuje da izlaze u iz kuće a da nisu pokrile lice i da govore u javnosti.

Više od 20 zemalja izrazilo je podršku predloženom sudskom postupku protiv talibana.

"Osuđujemo gruba i sistematska kršenja i zloupotrebe ljudskih prava u Avganistanu, posebno rodno zasnovanu diskriminaciju žena i devojčica", saopštili su zvaničnici tih zemalja.

Oni su dodali da je Avganistan prema međunarodnom pravu odgovoran za svoje kontinuirano grubo i sistematsko kršenje brojnih obaveza iz Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena.

Predstavnici četiri zemlje su saopštili da politički ne priznaju talibane kao legitimne vođe Avganistana.

"Neuspeh Avganistana da ispuni svoje obaveze iz sporazuma o ljudskim pravima ključna je prepreka normalizaciji odnosa", naveli su oni.

Zamenik portparola talibana Hamdulah Fitrat rekao je da su ljudska prava zaštićena u Avganistanu i da se niko nije suočio sa diskriminacijom.

"Nažalost, učinjen je pokušaj širenja propagande protiv Avganistana kroz usta nekoliko odbeglih (Avganistanskih) žena i lažno predstavljanje situacije", napisao je on na platformi Iks.

Fitrat je naveo da je apsurdno optuživati Islamski emirat Avganistan za kršenje ljudskih prava i rodnu diskriminaciju. Talibani odbacuju sve kritike njihove politike, posebno one koja se tiče žena i devojčica, opisujući to kao mešanje u unutrašnje stvari. Oni tvrde da su njihovi postupci u skladu sa njihovim tumačenjem islamskog zakona.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)