(VIDEO) Iranska vojska: Prvi put smo u napadu na Izrael koristili novi tip hipersoničnog projektila

Novi tip hipersoničnog projektila korišćen je prvi put u napadu na Izrael, tvrdi iranska Revolucionarna garda.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

01.10.2024. 22:40

(VIDEO) Iranska vojska: Prvi put smo u napadu na Izrael koristili novi tip hipersoničnog projektila
Foto: Tanjug/AP/Ariel Schalit

U saopštenju je Korpus iranske revolucionarne garde (IRGC) takođe naveo da je 90 posto njegovih projektila uspešno pogodilo predviđene mete, piše Index.hr

To je u suprotnosti s izraelskim izveštajima, prema kojima je, kako prenose mediji, u iranskim napadima, lakše povređeno dvoje . I savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost nazvao je napad "neučinkovitim".

Može da nosi nuklearne bojeve glave

IRGC je naveo da je projektil Fatah, koji je kreirao i proizveo Teheran i predstavio ga prošle godine, bio deo vatre koja se obrušila na izraelske gradove. Naziv projektila na arapskom znači "osvajač" ili "donosilac pobede".

Ovaj projektil našao se na naslovnim stranama prošle godine, nakon što su se pojavila saopštenja koja sugerišu da projektil može da nosi nuklearne bojeve glave ako bude potrebno, iako to nije potvrđeno.

Podsetimo, Iran je, kako su preneli mediji, ispalio oko 200 projektila na teritoriju Izraela. 

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari izjavio je, nakon raketnog napada Irana na Izrael, da trenutno nema dodatnih pretnji prema Izraelu iz Irana, što ukazuje da je raketni napad završen.

Predsednik Irana Masud Pezeškijan izjavio je večeras, nakon što je Iran lansirao rakete na Izrael, da je Iran odgovorio na "agresiju izraelskog režima", da je to samo deo moći Irana i poručio Izraelu da ne ulazi u sukob sa Teheranom.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)