Romeo i Julija savremenog doba: Vatikanska banka otpustila zaposlene jer su se venčali, slučaj stigao do pape

Vatikanska banka je navodno dala otkaz muškarcu i ženi koji su se oglušili o zabranu braka između zaposlenih, na način da im je ponuđeno 30 dana da odluče ko će od njih dati otkaz, da bi onaj drugi mogao da zadrži posao.

Izvor: Tanjug   |  

02.10.2024. 22:34

Romeo i Julija savremenog doba: Vatikanska banka otpustila zaposlene jer su se venčali, slučaj stigao do pape
Foto: Tanjug/AP/Gregorio Borgia Vatikan

Kako je objavio Gardijan, mladi par koji su italijanski mediji prozvali "Romeo i Julija", venčao se u avgustu, verujući da će biti pošteđeni drakonskog pravila zabrane venčavanja između zaposlenih, čija je primena trebala da počne u septembru.

Niko od mladenaca nije hteo da da otkaz, tako da su oboje otpušteni nakon isteka roka u utorak, javio je Il Mesađero.

Banka Vatikana, koja je potrošila veći deo prethodnih deset godina čisteći knjige i reputaciju nakon više skandala, najavila je primenu tog pravila početkom juna.

Ta politika, čija je namena bila prevencija nepotizma, već duže vreme je u pripremi, ali je navodno počelo njeno sprovođenje nakon što je poslednji preostali supružnik bračnog para koji je radio u banci otišao u penziju.

Pravilo, koje takođe zabranjuje članovima osoblja da se venčavaju za zaposlenog i u nekoj drugoj instituciji Vatikana, javno je objavljeno nakon što su ogorčeni zaposleni mladenci podelili detalje o svom otkazu sa italijanskom štampom.

Pravdajući svoju politiku, banka je u saopštenju u septembru navela da je namera bila da se "osigura jednak tretman", kao i da je pravilo "od suštinskog značaja za sprečavanje neizbežnih sukoba interesa profesionalne vrste između potencijalnih supružnika", kao i mogućih sumnji među klijentima i široj javnosti u vezi menadžmenta u kome su zaposleni porodično povezani.

Mladenci koji su dobili otkaz u Vatikanskoj banci obratili su se prošlog meseca papi Franji, koji je odobrio to pravilo, opisujući "nepravednu" situaciju u dugačkom pismu, kako je preneo Il Mesađero.

List je pisao i da je bračni par najavio da postoji mogućnost da se obrate i sudu u Vatikanu.

Portparol Vatikanske banke nije bio dostupan za komentar.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)