Izraelska vojska pozvala na evakuaciju 25 sela u Libanu: Totalna ofanziva, bombardovan i centar Bejruta

Izraelska vojska (IDF) pozvala je stanovnike 25 sela i gradova na jugu Libana da se odmah evakuišu. Prethodno, najmanje šest osoba je poginulo, a sedam je ranjeno rano u četvrtak u izraelskom bombardovanju centralnog Bejruta, rekli su libanski zdravstveni zvaničnici.

Izvor: Tanjug   |  

03.10.2024. 07:10 >> 13:00

Izraelska vojska pozvala na evakuaciju 25 sela u Libanu: Totalna ofanziva, bombardovan i centar Bejruta
Foto: AP/Hussein Malla

Na spisku mesta u kom je zatražena evakuacija nalazi se i Nabatijeh, jedan od najvećih gradova na jugu Libana, preneo je Tajms of Izrael.

"Aktivnosti Hezbolaha primorale su snage IDF da deluju protiv tog pokreta. Izraelska vojska ne želi da vas povredi", kazao je u objavi na platformi Iks portparol IDF za arapski jezik, pukovnik Avičaj Adrae.

On je pozvao stanovništvo da se zbog vlastite bezbednosti odmah evakuiše i napusti domove.

"Svako ko se nalazi u blizini operativaca Hezbolaha, njihovih objekata ili oružja, izlaže sebe riziku", dodao je on. 

Kako je naveo Adrae, meta napada je bilo koja kuća koju koristi Hezbolah u vojne svrhe. 

Libanski civili su pozvani da se evakuišu i upute na sever, a upozoreni su da ne kreću na jug zemlje, pošto bi im to moglo ugroziti život. IDF je dodala da će obavestiti civile kada će moći da se vrate kućama.

IDF je takođe upozorila vozila da se ne kreću sa područja severa reke Litani na jug. Izrael je naveo da je kopnena operacija u južnom Libanu "ograničena i lokalizovana na ciljane napade", kako bi se uništila infrastruktura Hezbolaha u pograničnom području, kao i da vojska planira da se opericije završe što je pre moguće.

Izrael bombardovao centar Bejruta

Prethodno, Izrael je saopštio da je rano u četvrtak izvršio precizan vazdušni napad na Bejrut na ciljeve libanske militantne grupe Hezbolah. Prema pisanju libanskih medija, napad je izveden u južnom predgrađu Bejruta, uporištu Hezbolaha poznatom kao Dahija.

Svedoci su rekli za Rojters da su čuli snažnu eksploziju, a bezbednosni izvor je izjavio da je pogođena zgrada u centru Bejruta u blizini libanskog parlamenta, što je izraelski napad najbliže sedištu libanske vlade do sada. 

Liban: Poginulo osam izraelskih vojnika

Osam izraelskih vojnika poginulo je u borbama sa Hezbolahom na jugu Libana od kada je počela kopnena operacija u toj zemlji od ponedeljka, objavila je izraelska vojska. U saopštenju se dodaje da je u tim borbama ranjeno pet vojnika i jedan oficir. 

Tri izraelska projektila su takođe pogodila južno predgrađe Bejruta, gde je prošle sedmice ubijen vođa Hezbolaha Hasan Nasralah, rekao je libanski bezbednosni zvaničnik.

Izrael je u sredu izvršio više desetina napada na južno predgrađe Bejruta.

Vojska navodi da je više od 100 raketa i dronova ispaljeno na Izrael nakon višestrukih udara izraelske vojske na uporište Hezbolaha u Bejrutu tokom noći.

Foto: Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg

Izrael je otpočeo kopnenu operaciju u Libanu u ponedeljak, najavio je da će za nekoliko dana pokrenuti "značajnu odmazdu" na iranski raketni napad i da bi mete mogle da budu postrojenja za naftu, ali i druge strateške lokacije.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden izjavio je da neće podržati izraelski napad na lokacije povezane sa iranskim nuklearnim programom kao odgovor na iranski raketni napad na Izrael. 

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)