"Anđeo čuvar" protiv nuklearke: Stručnjak iz Londona za Newsmax Balkans o najmoćnijoj balističkoj raketi Južne Koreje

Južna Koreja je prvi put pokazala svoju najmoćniju balističku raketu na godišnjoj vojnoj paradi koja signalizira spremnost zemlje da odgovori na pretnje Severne Koreje.

Autor:  

Saša Dobrijević

|  

03.10.2024. 11:39

"Anđeo čuvar" protiv nuklearke: Stručnjak iz Londona za Newsmax Balkans o najmoćnijoj balističkoj raketi Južne Koreje
Foto: AP/Kim Hong-Ji Hjunmu rakete prikazane na paradi u Južnoj Koreji

Hjunmu 5 (Hyunmoo-5) kako nazivaju ovu raketu, analitičari smatraju da je sposobna da nosi konvencionalnu bojevu glavu od 8 tona koja može da prodre duboko u zemlju i uništi podzemne bunkere u Severnoj Koreji.

Predstavljanje ovog pojačanja naoružanju Južne Koreje bio je centralni deo parade povodom "Dana oružanih snaga" u vazduhoplovnoj bazi u Seulu. Događaju je prisustvovalo 5.300 vojnika, a predstavljeno je 340 vrsta vojne opreme, kao i domaće i strane letelice. Ovogodišnja parada je po prvi put uključivala i prolet američkog strateškog bombardera B-1B.

Predsednik Južne Koreje Jun Sukjul se obratio hiljadama vojnika, između ostalog izjavom da ako Severna Koreja pokuša da upotrebi nuklearno oružje, suočiće se sa odlučnim odgovorom, kako domaće tako i vojske saveznika ove države.

Foto: AP/Kim Hong-JiPredsednik Južne Koreje Jun Sukjul na vojnoj paradi

Povodom ove objave da je južna Koreja predstavila najnoviju balističku raketu, redakcija Newsmax Balkans je kontaktirala profesora Ramona Pačeka Parda (Ramon Pacheco Pardo), šefa katedre i profesora međunarodnih odnosa na Odseku za evropske i međunarodne studije, koji je takođe i Regionalni izaslanik za istočnu i jugoistočnu Aziju "Kraljevskog koledža" u Londonu.

"Mislim da u ovom trenutku ne postoje realne šanse za nuklearni napad Severne Koreje, jer bi to značilo da je kraj režima Kim Džong Una, kada bi Južna Koreja uzvratila zajedno sa Sjedinjenim Državama, kao i, potencijalno, drugi partneri. Svakako, Južna Koreja treba da razmotri ovu mogućnost, s obzirom da Severna Koreja ima nuklearno oružje i da Seul sada smatra neprijateljskom zemljom. Dakle, mora raditi na odvraćanju ove mogućnosti", izjavio je za Newsmax Balkans profesor Pardo.

Foto: Privatna arhivaProfesor Ramon Pačeko Pardo

Sistem Hjunmu, što na korejskom znači "anđeo čuvar severnog neba", lansira raketu iz mobilnog lansera koji se upravlja vatrom iz komandnog i kontrolnog vozila raketne baterije. Pokreće se dvostepenim raketnim motorom na čvrsto gorivo.

Odlikuje ga nezavisni inercijski sistem za navođenje i kontrolu što znači da može dostići bilo koju metu u svim vremenskim uslovima bez daljih komandi nakon lansiranja. Ovo je ujedno i najbolja taktička odbrana Južne od pretnji Severne Koreje.

Foto: AP/Ahn Young-joonVojna parada u Južnoj Koreji

Na pitanje kako balistička raketa Hjunmu-5, koja je uspešno testirana prošle godine, može odbraniti zemlju od mogućeg nuklearnog napada, profesor Pardo je istakao njenu nosivost i potencijalni domet.

"Mislim da južnokorejska balistička raketa Hjumnu-5 može odvratiti Severnu Koreju, kao i druge zemlje kao što je Kina, i to od pokretanja napada na Južnu Koreju. Njena nosivost i potencijalni domet znače da bi za Južnu Koreju bilo veoma efikasno da pokrene destruktivni kontranapad", rekao je on.

Regionalni izaslanik za istočnu i jugoistočnu Aziju je potvrdio da iz Severne Koreje nije bilo prave reakcije na otkrivanje balističke rakete Hjunmu-5.

Povodom predstavljanja ove balističke rakete, redakcija Newsmax Balkans je kontaktirala I Vladu Južne Koreje, ali oni nisu odgovorili.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)