(FOTO) Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu naučnici koji su otkrili mikro RNK

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za medicinu ili fiziologiju su Viktor Ambros iz Hanovera i Gari Ruvkum iz Berklija za otkriće mikro RNK i njenu ulogu u regulaciji gena.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

07.10.2024. 11:58

(FOTO) Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu naučnici koji su otkrili mikro RNK
Foto: Tanjug/AP/Christine Olsson

Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu dodeljuje se svake godine naučnicima koji rade na raznim poljima medicine ili fiziologije. U pitanju je jedna je od pet Nobelovih nagrada koje su osnovane 1895. godine po testamentu Alfreda Nobela, a dodeljuje je Institut Karolinska za izuzetne doprinose u medicini ili fiziologiji.

Imena ovogodišnjih dobitnika Nobelovih nagrada biće objavljena ove sedmice u Stokholmu i Oslu, a za sada je poznato ko je dobitnik nagrade za medicinu ili fiziologiju.

Novčani iznos nagrade je oko milion evra, objavljeno je na sajtu komiteta za dodelu nagrada. Kako se navodi, u utorak će biti poznat ovogodišnji dobitnik Nobela za fiziku, čije će ime biti objavljeno u Kraljevskoj švedskoj akademiji nauka u Stokholmu.

Foto: Tanjug/AP/Christine Olsson

Ime dobitnika nagrade za hemiju biće poznato 9. oktobra, a dan kasnije biće objavljen i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, takođe u Stokholmu.

Foto: Tanjug/AP/Henrik Montgomery

U Oslu će 11. oktobra biti objavljeno ime ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir. Ime dobitnika Nobela za ekonomiju biće poznato 14. oktobra, a biće objavljeno u Stokholmu. Nagrade će biti uručene na ceremonijama u Stokholmu i Oslu 10. decembra, na godišnjicu smrti švedskog naučnika Alfreda Nobela, koji je ustanovio tu nagradu.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)