Preminuo Aleks Salmond, bivši premijer Škotske: Srušio se nakon govora u Severnoj Makedoniji

Bivši premijer Škotske Aleks Salmond preminuo je u 69. godini. Salmond, koji je vodio Škotsku nacionalnu partiju između 1990. i 2000, a zatim ponovo između 2004. i 2014. godine, bio je istaknuta ličnost u nacionalističkom pokretu, preneo je Skaj njuz.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

12.10.2024. 20:32

Preminuo Aleks Salmond, bivši premijer Škotske: Srušio se nakon govora u Severnoj Makedoniji
Foto: Tanjug/Jane Barlow/PA via AP

Drugi put je iskoristio svoj mandat premijera za održavanje referenduma o nezavisnosti Škotske 2014. godine.

Kampanja "Da Škotska" doživela je poraz, a Salmond je podneo ostavku, prenosi Sky news.

Osnovao je nacionalističku stranku Alba 2021. godine. Mediji u Škotskoj izveštavaju da se srušio nakon što je u sredu ujutru održao govor u Severnoj Makedoniji.

Bivši predsednik Severne Makedonije, Gjorge Ivanov, objavio je na društvenoj mreži Fejsbuk fotografiju sa samita na Ohridu, na kojoj se nalazi i Salmond.

Premijer Škotske Džon Svini rekao je da je Salmond tokom mnogo godina dao ogroman doprinos političkom životu, ne samo u Škotskoj, već širom Ujedinjenog kraljevstva i šire.

"Aleks je neumorno radio i neustrašivo se borio za zemlju koju je voleo. Odveo je Škotsku nacionalnu partiju sa ruba škotske politike u vladu i doveo Škotsku tako blizu da postane nezavisna zemlja", naveo je Svini.

Bivši britanski premijer Riši Sunak takođe je odao počast, napisavši na društvenoj mreži X: "Aleks Salmond je bio ogromna figura u našoj politici. Iako se nisam slagao sa njim po ustavnom pitanju, nije bilo moguće poreći njegovu veštinu u debati ili strast prema politici. Neka počiva u miru".

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)