Bajden na Floridi: Obilazi područja pogođena uraganom Milton

Predsednik SAD Džozef Bajden doputovao je na Floridu da bi sagledao štetu od uragana Milton, druge oluje koja je pogodila ovu američku saveznu državu poslednjih nedelja.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

13.10.2024. 21:22 >> 21:13

Bajden na Floridi: Obilazi područja pogođena uraganom Milton
Foto: Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Situacija na Floridi je teška, a poplave, nestašica goriva i nestanak električne energije uticali na su raščišćavanje terena posle uragana Milton, u kome je poginulo najmanje 17 osoba, prenosi Rojters.

Bajden je sleteo u Tampu da bi obišao pogođena područja iz vazduha na putu za Sent Pitersburg, gde će ga izvestiti o situciji federalni, državni i lokalni zvaničnici u Sent Pit Biču.

Foto: Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Očekuje se da će se poplave nastaviti oko zaliva Tampa i oblasti Sanford severoistočno od Orlanda, jer rečne vode nastavljaju da rastu, navodi se na sajtu Nacionalne meteorološke službe.

Gradonačelnica Sarasote Liz Alpert rekla je da se očekuje da će oporavak potrajati dugo, kao i obnavljanje električne mreže, ali da oko 80 odsto domaćinstava već ima struju.

Foto: Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Iako Milton nije bio toliko destruktivan kao što su zvaničnici prvobitno predviđali, analitičari su procenili osigurane gubitke na između 30 i 60 milijardi dolara Bajdenova administracija odobrila je saveznu pomoć da bi pomogla stanovnicima i lokalnim vlastima da pokriju troškove, ali je navela da će Federalnoj agenciji za vanredne situacije biti potrebna dodatna sredstva od američkog Kongresa.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)