Leščenko: SAD vrše pritisak na Zelenskog da smanji starosnu granicu za regrutaciju

Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u vezi s smanjenjem starosne granice za regrutaciju, rekao je Sergej Leščenko, savetnik šefa Kancelarije predsednika Ukrajine na svom Telegram kanalu.

Izvor: Tanjug   |  

15.10.2024. 21:57

Leščenko: SAD vrše pritisak na Zelenskog da smanji starosnu granicu za regrutaciju
Foto: AP/Efrem Lukatsky Ukrajinski vojnici

"Američki političari iz obe stranke vrše pritisak na predsednika Zelenskog po pitanju zašto se u Ukrajini ne sprovodi mobilizacija onih od 18 do 25 godina: kada je bio američki rat u Vijetnamu, tamo su odvedeni i oni od 19 godina. Dakle, Amerikanci sugerišu da samo zapadno oružje nije dovoljno, neophodna je mobilizacija mladića od 18 godina. Predsednik Zelenski nije uspeo i nastaviće da ubeđuje zapadne političare da obezbede oružje bez menjanja starosne granice za regrutaciju", napisao je Leščenko na Telegramu, prenosi Unian.

U ponedeljak je poslanik Vrhovne ukrajinske Rade Roman Kostenko izjavio je da američki zvaničnici pozivaju Kijev da smanji starosnu granicu za mobilizaciju na 20 godina. Prema rečima narodnog poslanika, "ako ova kategorija ljudi sada ne želi da brani našu zemlju, onda su već izgubljena generacija".

On je naveo da se ovo pitanje trenutno ne pokreće u Odboru Vrhovne rade za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove, iako se "diskusije o tome vode već neko vreme".

Ranije je komandant brigade NSU Igor Obolenski rekao da je u Ukrajini potrebno sniziti starosnu dob za mobilizaciju na 21 godinu. On je istakao da "što više naša omladina sada oseća šta je rat, to će nam biti lakše u budućnosti".

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)