(VIDEO) Ribari spasli čoveka koji je 67 dana plutao u ledenom Ohotskom moru

U Ohotskom moru ribari su otkrili čamac na kome su pre više od dva meseca nestale tri osobe, dva brata i sin jednog od njih. Preživeo je samo jedan, četrdesetšestogodišnji Mihail Pičugin, prenose ruski mediji.

Izvor: RTS   |  

16.10.2024. 23:31

(VIDEO) Ribari spasli čoveka koji je 67 dana plutao u ledenom Ohotskom moru
Foto: Envato

Kako je saopštilo Dalekoistočno transportno tužilaštvo, 9. avgusta dvojica muškaraca i petnaestogodišnji sin jednog od njih krenuli su ka Ohotskom moru čamcem tipa katamarana "Bajkat 470". Ubrzo je izgubljen kontakt sa njima. Potraga u kojoj su bili angažovani i helikopteri trajala je nedeljama, ali bez uspeha, piše rts.rs.

Katamaran su na kraju otkrili ribari na obali Kamčatke. Od njih trojice, preživeo je samo Mihail Pičugin. U čamcu su se pored njega nalazila i tela poginulih. Spaseni muškarac je bio u teškom stanju, ali pri svesti. Njegova supruga Ekaterina rekla je da je čamac imao hrane za dve nedelje.

Agencija za civilnu odbranu i vanredne situacije Burjatije saopštila je da su turisti iz Ulan-Udea, planirali da otplove od rta Perovski na teritoriji Habarovska do grada Okha na Sahalinu.

Morski safari

Ova priča je počela pre godinu dana. Tada su, prema rečima Alekseja Seliverstova, prijatelja Mihaila i Sergeja Pičugina, braća počela da planiraju putovanje na Šantarska ostrva, prenosi portal Lenta.ru.

Šantarska ostrva (ili jednostavno Šantari) su arhipelag u Ohotskom moru, čija su glavna atrakcija kitovi koji nastanjuju najsevernije vode. Ne plaše se čamaca i daju turistima priliku da im se dive do mile volje.

Putovanje je trebalo da bude poklon Mihailovom bratancu za 16. rođendan koje trebalo da proslavi 27. avgusta, što je ujedno i idealno vreme da se poseti ova oblast.

Inače Mihail i Sergej Pičugin iz su iskusni ribari i moreplovci. Pripremili su svu neophodnu i savremenu opremu, uključujući i komunikacionu opremu. Posebnu pažnju su posvetili izboru odgovarajućeg čamca, birajući moderan motorni katamaran na naduvavanje pogodan za ovu vrstu pomorskih puteva.

Početkom avgusta krenuli su sa Sahalina i uspešno stigli do Šantara, udruživši se sa drugom grupom turista, među kojima je bio i Denis iz Irkutska sa suprugom i ćerkom, ispričao je za Lenta.ru sam Denis.

Prelazak od rta Perovski do Moskalva na severu Sahalina trebalo je da traje najviše jedan dan. Ali čamac Pičuginovih je zahvatila oluja i izgubili su se. Potraga je pokrenuta posle 24 sata.

U potragu je bilo uključeno nekoliko helikoptera, avion i kopnene snage. U njima su aktivno učestvovali i rođaci Denisa i Pičuginovih, koji su angažovali automobile za istraživanje zaliva sa obe strane moreuza.

Iskusni ribari

Rođaci su znali da Pičuginovi imaju zalihe vode za piće i hranu, da su iskusni ribari koji mogu da prežive u moru bez obzira na sve, pa su molili spasioce, koji su pregledali oko 200.000 kvadratnih kilometara na vodi i više od 10.000 kilometara na obali, da ne odustaju od potrage.

Akcija spasavanja nije dala rezultate, a čamac je pronađen potpuno slučajno. Ribari na brodu „Anđeo“ 14. oktobra 2024. noću su isplovili 20 kilometara od obale Kamčatke sa ribarskim svetiljkama u potrazi za bovama. Primetili su objekat na radaru i prvo su pomislili da je to gomila otpada ili bova. Ali ispostavilo se da je bio brod Pičuginovih.

Mihail Pičugin koji je dva meseca plutao u Ohotskom moru, prebačen je u bolnicu i ispričao je novinarima kako je uspeo da preživi, prenosi RIA Novosti. Brat i bratanac su umrli jedan za drugim od hipotermije i dehidracije. Prvo bratanac, a zatim brat koji nije mogao da podnese sinovljevu smrt i praktično je poludeo, ispričao je Mihail. Poslednjih dvadesetak dana proveo je potpuno sam.

Telesna težina Mihaila Pičugina je verovatno bila ključni faktor što je uspeo da preživi, jer je on na put krenuo sa sto kilograma, a kada je pronađen 67 dana kasnije imao je upola manju kilažu. Smatra se i da je Pičugin uspeo tako dugo da preživi u Ohotskom moru, najhladnijem u istočnoj Aziji, zahvaljujući tome što je s vremena na vreme uspevao da ulovi poneku ribu.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)