Porodice talaca zabrinute za sudbinu otetih Izraelaca posle navodne likvidacije lidera Hamasa Sinvara

Udruženje porodica talaca pozvalo je izraelsku vladu da iskoristi, kako su naveli, verovatno ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara, da bi se obezbedio hitan dogovor o taocima.

Izvor: Tanjug   |  

17.10.2024. 18:17

Porodice talaca zabrinute za sudbinu otetih Izraelaca posle navodne likvidacije lidera Hamasa Sinvara
Tanjug/AP/Adel Hana Jahja Sinvar

''Zajedno sa zahvalnošću za značajno dostignuće, porodice talaca izražavaju ozbiljnu zabrinutost za sudbinu 101 taoca koje Hamas još uvek drži u zarobljeništvu u Gazi i zahtevaju da (vlada) iskoristi vojno dostignuće kako bi se obezbedio trenutni dogovor o njihovom povratku“, navodi se u saopštenju udruženja.

Porodice talaca su okarakterisale navodno ubistvo lidera Hamasa kao ''prekretnicu na putu ka pobedi'', ali su navele da ta pobeda neće biti postignuta bez povratka otetih, prenosi Tajms of Izrael.

''Već više od godinu dana izraelska vlada nije u stanju da iskoristi neverovatna bezbednosna dostignuća u borbama u Gazi kako bi došlo do oslobađanja talaca“, kažu porodice.

Udruženje je apelovalo na premijera Benjamina Netanjahua da uputi pregovarače da obezbede hitan dogovor za oslobađanje talaca.

Izrael ispituje mogućnost da li je u napadu izraelske vojske u Gazi ubijen vođa palestinskog Hamasa Jahja Sinvar, a neimenovani izraelski visoki zvaničnik kaže da je velika verovatnoća da je on likvidiran. Utvrđuje se identitet osobe koja je bila među trojicom ubijenih pripadnika palestinskog Hamasa tokom jedne od poslednjih operacija IDF u Pojasu Gaze.

Izraelska televizija Kan podseća da Izrael ima DNK uzorak Sinvara, pošto je ranije bio u izraelskom zatvoru. Telo ubijenog je u posedu izraelske vojske i DNK provera će omogućiti da se sa 100 odsto sigurnošću utvrdi da li je lider Hamasa eliminisan.

Sinvar je imenovan početkom avgusta za političkog vođu te militantne palestinske grupe, nakon ubistva lidera Ismaila Hanijea u Teheranu. Sinvar (61) stoji iza napada na Izrael 7. oktobra prošle godine, od kada ga izraelska vojska traži u enklavi. On je proveo 23 godine u izraelskim zatvorima pre nego što je pušten 2011. godine u okviru razmene zatvorenika.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)