Protesti širom Francuske protiv imenovanja Mišela Barnijea za premijera

Hiljade ljudi izašlo je na ulice širom Francuske u znak protesta protiv odluke predsednika Francuske Emanuela Makrona da imenuje Mišela Barnijea za premijera.

Izvor: Tanjug   |  

07.09.2024. 13:56

Protesti širom Francuske protiv imenovanja Mišela Barnijea za premijera
FOTO: Tanjug/AP/Michel Euler

Levičarske stranke optužuju Makrona za krađu parlamentarnih izbora, preneo je Rojters.

Prve demonstracije protiv imenovanja Barnijea počele su u subotu ujutru u nekoliko gradova Francuske, poput Mana, Nice i Nanta, javio je BFM TV. Ispred prefekture Atlantska Loara, demonstranti su se okupili u 10.30 časova.

Makron je u četvrtak imenovao 73-godišnjeg Barnijea, konzervativca i bivšeg pregovarača Evropske unije o Bregzitu, za premijera, okončavši dvomesečnu potragu nakon odluke da raspiše parlamentarne izbore koji su doneli parlament podeljen u tri bloka.

FOTO: Tanjug/AP/Michel Euler

U svom prvom intervjuu, Barnije je u petak uveče rekao da će njegova vlada, kojoj nedostaje jasna većina, uključivati konzervativce, članove Makronovog tabora i kako je izrazio nadu, pojedine levičare.

Barnije je među svojim prioritetima postavio kontrolisanje migratornih tokova konkretnim merama, revalorizaciju rada i mere koje neće dovesti do povećanja duga zemlje.

Levica, predvođena krajnje levičarskom partijom Nepokorena Francuska (LFI), optužila je Makrona za poricanje demokratije i krađu izbora nakon što je predsednik Francuske odbio da izabere kandidata saveza Novi narodni front (NFP) koji je osvojio najviše glasova na izborima održanim u julu.

Agencija za istraživanje javnog mnjenja Elab u petak je objavila istraživanje koje pokazuje da 74 odsto Francuza smatra da je Makron zanemario rezultate izbora, dok 55 odsto veruje da ih je ukrao.

FOTO: Tanjug/AP/Michel Euler

Kao odgovor na imenovanje Barnijea, čija je partija desnog centra Republikanci tek na petom mestu u parlamentu sa manje od 50 poslanika, lideri levičarskih partija, sindikati i studentska tela pozvali su građane da izađu na masovne proteste i najavili moguće štrajkove za 1. oktobar.

Kako je saopštila stranka LFI, biće održano 130 protesta širom Francuske. NFP i krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) zajedno imaju većinu i mogli bi da zbace premijera glasanjem o nepoverenju ako odluče da sarađuju, navela je agencija.

RN je dao prećutno odobrenje za imenovanje Barnijea navodeći brojne uslove da ne podrži glasanje o nepoverenju, što ga čini de fakto kreatorom nove vlade.

"Pratićemo premijera. Ništa ne može da se uradi bez nas", rekao je lider RN Žordan Bardela za BFM TV.

Komentari (0)